2013. szeptember 6. 10:37

Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia és földgázfogyasztóknál évente 20-30 százalék között volt a kereskedőváltás aránya 2010. február és 2013. április között, az ő esetükben a legnagyobb a kereskedők közti verseny - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-t.

A MEKH a tavasszal indított vizsgálata részeredményeként tette közzé honlapján a kereskedőváltási mutatókat. A hivatal szakemberei fogyasztói kategóriánként vizsgálták a kereskedőváltást. A közlemény szerint az adatok azt mutatják, hogy összességében az elmúlt időszakban kedvezően alakultak a váltások.

A villamosenergia-piacon a nem lakossági felhasználók esetében 2011-ben 7,9 százalék, 2012-ben 13,3 százalék, a lakossági felhasználók körében 2011-ben 0,3 százalék, 2012-ben 1,6 százalék volt a szolgáltatót váltók aránya.

A földgázpiacon a nem lakossági felhasználók esetében 2011-ben 9,7 százalék, 2012-ben 3,6 százalék, míg a lakossági felhasználók között 2011-ben 10,4 százalék, 2012-ben 1,5 százalék volt a szolgáltatót váltók aránya.

A 2011. évi magas földgázpiaci kereskedőváltások az EMFESZ csődje miatt következtek be - mutatott rá a MEKH.

Csak azokat a fogyasztókat nézve, amelyek nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, mindkét energiapiacon évente nagyon magas, 20-30 százalék közötti volt a kereskedőváltás - közölte a hivatal.

A villamosenergia- és a földgázszektorban a tényleges piacnyitás 2008-ban, illetve 2009-ben valósult meg. Ekkor jött létre az egyetemes szolgáltatói kategória, amely esetében szigorú fogyasztóvédelmi szabályok mellett hatósági árakon vételezhetnek energiát a felhasználók. Ugyanakkor az energiapiaci liberalizáció azt is lehetővé teszi, hogy az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók kilépjenek a szabadpiacra, és szabadon válasszanak kereskedőt. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók a piacnyitás óta már csak a versenypiacon szerződhetnek a kereskedőkkel - áll a közleményben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.