TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nem csökkentik a béren kívüli juttatások mértékét 2007-től az mfor.hu Heti Hármasa által megkérdezett vállalatok. Sőt, igazolva látják szakértők azon véleményét, hogy - a bérterhek növekedése miatt - fizetésemelés helyett éppen ennek segítségével igyekeznek majd motiválni dolgozóikat.

Menedzsment Fórum: - Milyen béren kívüli juttatásokkal motiválják dolgozóikat? Változott-e a megszorító intézkedések vagy a cafetéria-rendszer változása miatt a kedvezmények mértéke cégüknél?

Farkas Zsuzsanna, a Cason Mérnöki Zrt. általános igazgatója:

- A cafetéria-juttatások továbbra is 400 ezer forintig adómentesek, így a cég nem csökkentette a keretet, és a juttatások teljes palettája továbbra is a dolgozók rendelkezésére áll. A kedvezményeket társaságunknál mindegyikük igényli, ugyanis ez plusz pénzt jelent számukra. Ipari számítástechnikai és szoftverkészítő cég lévén egyre nagyobb az érdeklődés az otthoni internetezés iránt, emellett az üdülési csekkek is népszerűek.

A felhasználási lehetőségek változása miatt az egészségpénztári hozzájárulás mértéke esett jelentősen vissza. Míg korábban a minimálbér összege értékében lehetett igényelni azt, mára a keret a minimálbér 20 százalékára (12 500 forint) csökkent. Tavaly óta például sporteszközökre sem lehet fordítani, s 2007 közepétől a wellness-szolgáltatások is kikerülnek a csomagból.

A cafetériával ellentétben - amelynek adózási feltételei csak a 400 ezer forintos keret felett romlottak - 2007-től szigorodott a cafetérián kívüli nem pénzbeli juttatások adóvonzata, ami számunkra is többletterhet jelent. Igyekszünk az ilyen kiadásokat (üzleti vacsora, kávéhasználat) alacsony szinten tartani, de teljesen megszüntetni nem tudjuk.

Gergácz Lili, a KÜRT Zrt. HR-vezetője:

- A vállalatnál nem vezettük be hagyományos értelemben a cafetéria-rendszert, ugyanis saját büdzsénkből költünk jóléti és szociális juttatásokra. Ezt az összeget az eredményünkből különítjük el, ami után az aktuális adófeltételek szerint fizetjük be a járulékokat.

Vállalatunknál munkához, illetve személyhez kötődő juttatásokat különböztetnek meg. A jóléti és szociális juttatások minden dolgozónak járnak függetlenül attól, hogy beosztott vagy a hierarchia magasabb fokán dolgozik. Oktatásra, továbbképzésre évente mintegy 25 millió forintot költ a cég, ami jelentősen emeli az egy főre jutó kiadás összegét.

A megszorító intézkedések miatt átgondoltuk a juttatások rendszerét. Minden kedvezményt megtartottunk, sőt a jövőben szeretnénk minél szélesebb spektrumot lefogni.

Nemes Péter, az Axel Springer Magyarország Kft. humánpolitikai igazgatója:

- A cafetéria-rendszer keretében az Axel Springernél a 13. havi fizetés összegéig lehet igénybe venni a juttatásokat, amit a dolgozó nyilatkozatban kérhet. A lehetőséggel élőket megillető kerethez a vállalat hozzátesz még 30 százalékot. A cégen belül az egy főre jutó évi juttatás általában nem haladja meg a 400 ezer forintot, ami biztosítja az adómentességet.

A vállalat 2007-ben is a korábbi gyakorlat szerint működteti cafetéria-rendszerét. Mivel azonban módosult a választható juttatások összetétele, a vállalati étlap felépítése változhat. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba történő befizetés például a minimálbér összegéről annak felére csökkent.

A cafetéria népszerű juttatási forma társaságunknál, mivel nettó értékben többletjövedelmet jelent. A jövőben várhatóan az üdülési csekkek iránt élénkül az érdeklődés, amelyek idéntől például sportra is költhetők. A rendszerrel sok helyen a béremelést váltják ki idén a cégek.

Egyre terjed a cafetéria

Az mfor.hu korábban arról írt, hogy az Accor Services felmérése szerint a béren kívüli juttatások rangsorában első helyen áll az étkezési utalvány, s csak utána következik a beiskolázási utalvány és az üdülési csekk.

Nagy V. Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.