4p

Nem csökkentik a béren kívüli juttatások mértékét 2007-től az mfor.hu Heti Hármasa által megkérdezett vállalatok. Sőt, igazolva látják szakértők azon véleményét, hogy - a bérterhek növekedése miatt - fizetésemelés helyett éppen ennek segítségével igyekeznek majd motiválni dolgozóikat.

Menedzsment Fórum: - Milyen béren kívüli juttatásokkal motiválják dolgozóikat? Változott-e a megszorító intézkedések vagy a cafetéria-rendszer változása miatt a kedvezmények mértéke cégüknél?

Farkas Zsuzsanna, a Cason Mérnöki Zrt. általános igazgatója:

- A cafetéria-juttatások továbbra is 400 ezer forintig adómentesek, így a cég nem csökkentette a keretet, és a juttatások teljes palettája továbbra is a dolgozók rendelkezésére áll. A kedvezményeket társaságunknál mindegyikük igényli, ugyanis ez plusz pénzt jelent számukra. Ipari számítástechnikai és szoftverkészítő cég lévén egyre nagyobb az érdeklődés az otthoni internetezés iránt, emellett az üdülési csekkek is népszerűek.

A felhasználási lehetőségek változása miatt az egészségpénztári hozzájárulás mértéke esett jelentősen vissza. Míg korábban a minimálbér összege értékében lehetett igényelni azt, mára a keret a minimálbér 20 százalékára (12 500 forint) csökkent. Tavaly óta például sporteszközökre sem lehet fordítani, s 2007 közepétől a wellness-szolgáltatások is kikerülnek a csomagból.

A cafetériával ellentétben - amelynek adózási feltételei csak a 400 ezer forintos keret felett romlottak - 2007-től szigorodott a cafetérián kívüli nem pénzbeli juttatások adóvonzata, ami számunkra is többletterhet jelent. Igyekszünk az ilyen kiadásokat (üzleti vacsora, kávéhasználat) alacsony szinten tartani, de teljesen megszüntetni nem tudjuk.

Gergácz Lili, a KÜRT Zrt. HR-vezetője:

- A vállalatnál nem vezettük be hagyományos értelemben a cafetéria-rendszert, ugyanis saját büdzsénkből költünk jóléti és szociális juttatásokra. Ezt az összeget az eredményünkből különítjük el, ami után az aktuális adófeltételek szerint fizetjük be a járulékokat.

Vállalatunknál munkához, illetve személyhez kötődő juttatásokat különböztetnek meg. A jóléti és szociális juttatások minden dolgozónak járnak függetlenül attól, hogy beosztott vagy a hierarchia magasabb fokán dolgozik. Oktatásra, továbbképzésre évente mintegy 25 millió forintot költ a cég, ami jelentősen emeli az egy főre jutó kiadás összegét.

A megszorító intézkedések miatt átgondoltuk a juttatások rendszerét. Minden kedvezményt megtartottunk, sőt a jövőben szeretnénk minél szélesebb spektrumot lefogni.

Nemes Péter, az Axel Springer Magyarország Kft. humánpolitikai igazgatója:

- A cafetéria-rendszer keretében az Axel Springernél a 13. havi fizetés összegéig lehet igénybe venni a juttatásokat, amit a dolgozó nyilatkozatban kérhet. A lehetőséggel élőket megillető kerethez a vállalat hozzátesz még 30 százalékot. A cégen belül az egy főre jutó évi juttatás általában nem haladja meg a 400 ezer forintot, ami biztosítja az adómentességet.

A vállalat 2007-ben is a korábbi gyakorlat szerint működteti cafetéria-rendszerét. Mivel azonban módosult a választható juttatások összetétele, a vállalati étlap felépítése változhat. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba történő befizetés például a minimálbér összegéről annak felére csökkent.

A cafetéria népszerű juttatási forma társaságunknál, mivel nettó értékben többletjövedelmet jelent. A jövőben várhatóan az üdülési csekkek iránt élénkül az érdeklődés, amelyek idéntől például sportra is költhetők. A rendszerrel sok helyen a béremelést váltják ki idén a cégek.

Egyre terjed a cafetéria

Az mfor.hu korábban arról írt, hogy az Accor Services felmérése szerint a béren kívüli juttatások rangsorában első helyen áll az étkezési utalvány, s csak utána következik a beiskolázási utalvány és az üdülési csekk.

Nagy V. Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!