2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Jelentős terhet ró az iskolakezdés a családok kasszájára, ám ha a szülők igénylik a munkáltatótól az iskolakezdési támogatást, akkor könnyen vehetik az akadályt.

Egy felmérés szerint gyermekenként átlagosan 10-20 ezer forintba kerül az iskolakezdés egy családnak, ha azonban még iskolatáskára is szükség van, az összeg nagyon könnyen megduplázódhat.

A költségeket azonban jelentősen mérsékelheti az iskolakezdési támogatás, melynek összege idén 33 300 forint is lehet. Ezt a cafeteria-elemet is a munkahelyen lehet igényelni, és igaz ugyan, hogy a munkáltató dönti el, adja-e ezt az elemet a munkavállalóinak. Mivel kedvezményes adózású béren kívüli juttatásról van szó, számára is előnyösebb ez a megoldás, hiszen 34,51 százalékkal adózik.

Iskolakezdési támogatást olyan gyermek után lehet igényelni, aki után családi pótlék is igényelhető, viszont egy gyermekre mindkét szülő felveheti a támogatást. Vagyis ha egy kétgyermekes családról van szó, ahol mind a két szülő dolgozik, akkor gyermekenként a minimálbér legfeljebb 30 százaléka (ez idén 33 300 forint) adható, vagyis a család összesen akár 133 200 forint támogatásban is részesülhet.

Fontos tudni azonban, hogy a támogatás csak utalvány formájában kapható meg és csak tanszerre (például: iskolatáska, füzet), ruhára és tankönyvekre lehet elkölteni. Jó hír azonban, hogy ha az iskolakezdésig nem fogynak el az utalványok, azok nem vesznek kárba, hiszen december 31-ig lehet felhasználni őket. És egyben igényelni is addig lehetséges.

Ki kaphat hivatalosan iskolakezdési támogatást?

A vonatkozó törvény szerint

  • a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő,
  • a szülővel együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
  • a nevelőszülő,
  • a hivatásos nevelőszülő,
  • a gyám,
  • az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!