<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A BKV vezérigazgatója szerint eltitkolták előle a csaknem 100 millió forintos végkielégítés után továbbfoglalkoztatott volt humánpolitikai igazgató végkielégítési ügyét; Kocsis István a 168 órának adott, csütörtökön megjelent interjúban a történtekért elődeire hárította a felelősséget.

A vezérigazgató azt közölte, hogy a könyvvizsgáló levele hívta fel a figyelmét arra, van olyan ember a BKV-nál, aki felvette végkielégítését, miközben munkabért is kap. Hozzátette: a levelet a gazdasági vezérigazgató-helyettesnek írták, de abban Szalainét nem nevesítették.

Mint mondta, csak a közelmúltban szerzett tudomást Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítési ügyéről, amely az átadás-átvételi dokumentumokban sem szerepelt.

"Ha már tavaly szeptemberben megismertem volna, nyilván intézkedek. De titkolták előlem" - fűzte hozzá Kocsis István.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy tavaly szeptemberi kinevezése után két olyan munkatárs távozott a cégtől, akiket már ő vett fel, ők azonban végkielégítés nélkül mentek el.

Mint mondta, az ilyen ügyekben - mindkét fél érdekében - kellő körültekintéssel kell eljárni. Az alaptalan rendkívüli felmondások kárt okoznak a BKV-nak - mondta. Erre példaként említette Szalai László stratégiai igazgató esetét, akinek várhatóan több mint 200 millió forintot kell majd fizetniük.

Arra a felvetésre, hogy Szalainénak a szerződése alapján 16,4 millió forintos titoktartási díj is járt, Kocsis István azt mondta: a BKV-nál nincs olyan titok, amiért titoktartási pénzt kellene fizetni, ezért ezt az intézményt felülvizsgálja.

A cég kifizetési rendszerére utalva azt mondta: azt az elődeitől örökölte. Jelezte ugyanakkor, hogy a jelenlegi vezérkar szerződései megfelelnek a BKV-nál 2007-ben bevezetett rendszernek.

Kocsis István kitért arra is, hogy a Magyar Villamos Művek vezérigazgatói posztjáról végkielégítés nélkül távozott; e juttatásról lemondott.

Felvetésre megerősítette, érdekháborúk zajlanak a háta mögött, ám ő ezekbe nem akar beszállni. Hozzátette ugyanakkor: igaza van Tarlós Istvánnak, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetőjének abban, hogy a most távozó Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes "hídfőállást jelentett bizonyos személyek számára".

A vezérigazgató közölte, a hatalmi harcok helyett arra koncentrál, hogy megoldja a BKV várható likviditási gondjait, és hogy 30 milliárd forintos pluszforráshoz juttassa a céget.

MTI/Menedzsment Fórum