2017. szeptember 22. 12:00

Elméletben nem vagyunk rosszak a pénzzel, gyakorlatban már igen - ezen segítene a pénzügyi tudatosság iskolai fejlesztése, melynek terve hamarosan a kormány elé kerül.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára még csütörtökön, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján.

illusztráció, MTI

Hornung szerint mindenki számára elérhető a pénzügyi tudatosság oktatása, de azzal, hogy nem kötelező, azokhoz a rétegekhez nem ér el, amelyek számára ez kiemelten fontos. A szóban forgó stratégia elsősorban a sérülékeny rétegekre összpontosít, például a még befolyásolható fiatalokra és az idősekre, akiknek ezen ismeretek megszerzésére nem volt lehetőségük. Az oktatásban a vállalkozói ismeretek is megfelelő súlyt kapnának.

Az államtitkár az OECD felmérésére hivatkozva elmondta: a magyar lakosság az elméleti ismeretek terén nem rossz, de a tudás gyakorlati alkalmazásában jelentősen hátraszorult a rangsorban. Hiányzik a tudatos pénzügyi tervezés, ezért sokan a hitelfelvételkor túlvállalják magukat.

A Pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiáját itt lehet elolvasni. Az NGM egyébként korábban társadalmi egyeztetésre is bocsátotta az anyagot, melyet szeptember 12-ig lehetett véleményezni.

MTI