TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A várakozásoknál sokkal erőteljesebben bővül a jelzáloghitelek piaca. A K&H szakértőinek az előzetes becslését is meghaladva az év végéig elérheti a 680-700 milliárd forintot, így a növekedés akár 30 százalékos is lehet.

A várakozásoknál is jobban felpörgött az idén a lakossági hitelezés. A K&H szakembereinek előrejelzése szerint idén a jelzáloghitel-folyósítás 30 százalékos éves növekedéssel elérheti a 680-700 milliárd forintot a magyar piacon. Ez pedig meghaladja a bank korábbi prognózisában szereplő 600 milliárd forintos összeget. 

"A bank az év első hét hónapjában összesen 57 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt, ami 33 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Bár az idén jelentős növekedésre számítottunk, de az eddig elért bővülés felülmúlja a korábbi várakozásainkat" – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A kiemelkedő növekedésben fontos szerepet kaptak az állami támogatások is: januártól július végéig a K&H-nál összesen 6,4 milliárd forint támogatást igényeltek a lakossági ügyfelek, ez pedig éves összevetésben 34 százalékos gyarapodásnak felel meg. A K&H-nál az állami támogatásokon belül az igénylések 75 százaléka a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) célozta, amely például használt lakás vásárlásához adható. Az igénylések 13 százaléka az úgynevezett CSOK extrára irányult, amelynek keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kedvezményes teljes hiteldíjmutatójú hitel igényelhető. A lakáscélú beruházáshoz igényelhető áfavisszatérítés pedig 11 százalékos arányt képviselt.

"Az igényelt támogatások átlagos összege 2,3 millió forintról 2,8 millió forintra emelkedett egy év alatt, az igénylő ügyfelek átlagos életkora pedig 37 év. A támogatások nagy részét, azaz a kétharmadát még mindig használt lakás vásárlásához igényelték az ügyfelek, egyharmadát pedig új lakóház építéséhez, illetve új lakás vásárlásához" – mondta Rajna Gábor.
 

Meredek emelkedőn a hitelezés

Rajna Gábor azt is elmondta, hogy tavaly megtörtént a fordulat a lakossági hitelpiacon és megkezdődött a növekedés, az idén pedig még meredekebb emelkedés látható. „Ez több tényezőnek köszönhető. Az alacsony kamatkörnyezet miatt a korábbi évekhez képest sokkal vonzóbbak a lakáshitelek és a személyi kölcsönök. A lakossági hitelpiac bővülését elősegíti a bérek emelkedése, ezen belül is például a nettó reálbérek növekedése" - mondta.

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben, így a lakáshitelezésben továbbra két számjegyű növekedést vár a K&H, a bank szakértői ennek ellenére nem tartanak attól, hogy túlzottan eladósodnának a háztartások. Rajna Gábor szerint ugyanis a lakosság a válság miatt sokkal óvatosabb lett, illetve fékek is vannak a rendszerben, ilyen például a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.