2016. február 11. 14:04

Az ÁKK egy hónap alatt gyűjtött annyi lakossági forrást, mint amivel négy hónapra számítottak.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az alacsony banki kamatkörnyezet egyre több lakossági befektetőt csábít az állampapír-piacra. Az mfor.hu reggel publikált cikkében a jegybank adatai alapján az szerepelt, hogy a háztartások az év végén 3159,8 milliárdos állománnyal rendelkeztek, ami 109 milliárddal több a november véginél, az egy évvel korábbi állapotot pedig 826,2 milliárddal haladja meg.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) most publikált számai szerint pedig januárban új lendületet kapott az állampapírok értékesítése. Az év első hónapjában ugyanis csaknem 190 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya. A forintban kibocsátott állampapírok teljes mennyisége ezzel 3700 milliárd forint fölé ugrott.

Mint arról az ÁKK beszámolt, a 189,6 milliárdos mennyiség januári értékesítési csúcsnak számít. Az eladott mennyiség pedig azért is örvendetes, mert a hazai gazdaságpolitikának egyik prioritása lett az utóbbi években, hogy folyamatosan növekedjen a lakossági finanszírozás, ilyen módon is kiegyensúlyozottabbá téve az államadósság kezelését.

Az ÁKK így a 2016-os éves tervének több mint harmadát gyűjtötte be egy hónap alatt. Ezzel 3707 milliárdra emelkedett a lakossági forint állampapírok állománya, mely a forint adósság 22 százalékát teszi ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvénnyel (P€MÁK) együtt a teljes állomány 4276,2 milliárd forintot ért el, így a lakossági állampapírok részaránya 17 százalékra emelkedett a központi költségvetés adósságában.

Autócsodák milliárdokért

Az élénk érdeklődésben szerepe van annak is, hogy többször a banki hozamoknál magasabb szintet lehet az állampapírokkal elérni. Ezt az ÁKK vezetője, Barcza György is elismerte korábban. Ugyanakkor szerinte a jelenlegi kamatkörnyezetben viszonylag magasnak nevezhető a lakossági állampapírok hozama - a féléves 2,5 százalékot fizet, az 1 éves 2,75 százalékot, míg a 3-5 éves inflációkövető papíroknál az alacsony infláció mellett is 3-3,5 százalékot - azért érheti el ezt a szintet, mert az adósságkezelés költsége csökkent.

Barcza György tavaly ősszel azt mondta, hogy a teljes államadósság forintértéke jelenleg mintegy 25 000 milliárd forint, ebből a lakossági forintpapírok állománya mintegy 4000 milliárd. Ez már így is jóval több, mint korábban, és a tervek szerint két éven belül 5000 milliárd fölé emelkedik.

mfor.hu