TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Közel 80 százalékkal 19 milliárd forintra nőtt a folyósított személyi hitelek összege a K&H-nál az év első kilenc hónapjában, azaz hetente átlagosan közel 490 millió forint hitelt vettek fel az ügyfelek. A személyi hitelek teljes piaca az idén a bank előzetes becslésénél nagyobb mértékben nőhet, és elérheti a 300 milliárd forintos határt. Ez több mint 40 százalékos bővülést jelentene. A személyi hitelek piacán egyébként az utóbbi években már nem az év utolsó hónapjai jelentik a csúcsot, a nyári hónapokban ugyanis nagyobb a kereslet. A K&H ezzel együtt arra számít, hogy idén november-decemberben összesen 45-50 milliárd forint személyi hitel helyeznek ki majd a bankok.

A lakossági hitelezés bővülése a személyi hitelek piacán is számottevő növekedést hozott a K&H-nál: éves szinten 78 százalékkal 19 milliárd forintra nőtt a folyósított személyi hitelek összege 2017 első kilenc hónapjában - olvasható a bank közleményében. 

„Ezzel a bank a piacinál nagyobb növekedést ért el, a jegybank hivatalos adatai szerint ugyanis az idén az újonnan folyósított személyi hitelek összege 47 százalékkal 228 milliárd forintra emelkedett a magyarországi piacon” – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési vezetője.

Rajna Gábor hozzátette: „A személyi hitelek iránti keresletet fokozza az, hogy sok háztartás a korábbi magasabb kamattal felvett hitelének kiváltása érdekében igényel új személyi hitelt. Egyre több háztartás pótolja a korábban elhalasztott nagy értékű beruházásait, legyen szó például lakásfelújításról, autóvásárlásról vagy háztartási gépek beszerzéséről. A háztartások jövedelme a nettó reálbérek emelkedése miatt növekedett, így bátrabban vágnak bele a hitelfelvételbe, valamint az alacsonyabb kamatok is hozzájárulnak a személyi kölcsönök növekvő népszerűségéhez”. 

Az idén az igényelt személyi hitelek átlagos összege 1,1 millió forint volt a K&H-nál, ami kis emelkedést jelent az egy évvel korábbi 1 millió forintos átlagértékhez képest, az átlagos futamidő pedig 4 év. 

Nem a karácsony a csúcsidőszak
A személyi hitelek teljes magyarországi piacán egyébként az elmúlt években látható trend szerint nem az év utolsó hónapjai gyengébbek, mint a nyári hónapok. A bank szakértői ezzel együtt arra számítanak, hogy az idén november-decemberben a teljes piacon összesen 45-50 milliárd forint személyi hitelt folyósítanak majd a bankok.
 

A személyi hitelek piacán látható eddig növekedés szerint a K&H arra számít, hogy a korábbi prognózisában szereplő 240 milliárd forinttal szemben a folyósított személyi hitelek összege az idén átlépheti a 300 milliárd forintot, ami rekordot jelentene a piacon. Az elmúlt tíz évben tavaly emelkedett először 200 milliárd forint fölé a forintalapú személyi hitelek piaca, míg 2012-ben például alig több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket a magyar piacon. 
 
 

Az online igénylésé lehet a jövő
A K&H szerint a személyi hiteleknél jövőre is folytatódhat a növekedés, igaz, jövőre az idei magas kihelyezések miatt a bővülés mértéke várhatóan alacsonyabb lesz. A további növekedéshez hozzájárulhat az is, hogy ma már egyszerűbben, kevesebb adminisztrációval igényelhetőek ezek a konstrukciók. A K&H-nál a bank ügyfelei már online igényelhetnek személyi hitelt: mára az online indított igénylések aránya az új folyósítások esetében 24 százalékos és a jövőben további emelkedésre számítanak a bank szakemberei. E-bankon keresztül több mint 1000 ügyfél igényelte már a gyorsított személyihitel-ajánlatot. Rajna Gábor szerint ez a megoldás, ahogy a többi elektronikusan elérhető banki szolgáltatás is, egyre nagyobb teret nyer a lakossági hitelezésben. 
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.