2017. március 16. 07:58

Ráadásul pénzeik nagy részét lekötetlenül, likvid formában tartja a lakosság - írja a Világgazdaság.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint január végén 4530 milliárd forintot tartott lekötetlenül folyószámláin a lakosság, ami az összes betét közel 61,5 százalékának felel meg. Ez további, jelentős emelkedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest, igaz, a számlákon tartott pénz több mint felét már 2016 elején sem kötötték le a háztartások - olvasható a Világgazdaság cikkében.

Eközben a lekötött betétek aránya mélypontra süllyedt: az éven belüli lekötések súlya 25,5 százalékra esett az egy évvel korábbi 35,3 százalékról, az éven túliaké pedig változatlanul 13 százalék környékén mozgott. Ugyanakkor a devizaeszközök aránya fokozatosan emelkedik: januárban 16,6 százalékot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 14,6 százalékkal.

Az MNB előzetes adatai szerint a készpénzállomány is tovább emelkedett 2016-ban, és az év végén már több mint 3900 milliárd forintot tett ki. Ennek alapján a háztartások több mint 8000 milliárd forintnyi, elvben azonnal felszabadítható tartalékkal rendelkeznek.

mfor.hu