<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Elsősorban családja rossz anyagi helyzete miatt vagy tandíja kifizetése érdekében kénytelen dolgozni számos diák idén nyáron. Az ritka, hogy egy tanuló annak érdekében álljon munkába, hogy az ott szerzett tapasztalatoknak köszönhetően később nagyobb eséllyel induljon a munkaerőpiacon. Egy friss kezdeményezéssel éppen arra próbálják ösztönözni a diákokat, hogy hosszú távú karrierépítésük érdekében vállaljanak munkát.

(Mfor-montázs)

Idén elsősorban nem a nyaralás, a koncertjegy, esetlegesen a luxuscikkek megvásárlása miatt vállalnak munkát a diákok, sokkal inkább a családi kasszába kénytelenek ily módon besegíteni. Számos esetben a szeptemberben folytatódó vagy kezdődő tanulmányok költségeinek finanszírozása az esődleges cél nyári munka vállalásakor. Emellett a tapasztalatszerzés célja is felmerül néhányukban, de a kedvezőtlen gazdasági hatások ezt most inkább háttérbe szorítják – véli Másody Szabolcs, a MÜISZ Holding munkatársa.

A szakember szerint ugyanakkor a válság a diákmunkát is érzékenyen érinti. Az elmúlt öt hónap adatai alapján ugyanis érezhető a megbízó cégek számának csökkenése - jelezte. Ugyanakkor szerinte most, hogy elérkeztünk a nyári szabadságok kezdetéhez, már látható, hogy a megbízók száma ismételten emelkedik. "Már az év első hónapjaitól kezdve érzékelhető volt, hogy sokkal magasabb a munkakereső diákok száma. Ez a helyzet nyárra csak fokozódni fog."

Hasonlóan gondolkodik Kurdi Ferenc, a Pannon-Work igazgatósági tagja is, aki szerint a diákok nagy része nem a karrierépítés miatt vállal munkát, hiszen a legtöbbjük nem is tud abban a szakmában elhelyezkedni, amelyre tanulmányai felkészítik.

A krízis miatt náluk is csökkent a diákmunkák iránti igény a vállalatok részéről a téli hónapokban, de a számítások alapján nyáron nem lesz nagy eltérés az előző évihez képest. Eszerint nagyjából négyezer tanuló dolgozhat majd a szünidő alatt a közvetítésükkel.

Diákmunka mint a karrierépítés első lépése

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója viszont úgy gondolja, nem az a legfontosabb, hogy saját szakmájukban találjanak állást a diákok, hanem, hogy megtanulják, milyen felelősségvállalással jár a munkavállalás. Erre gyakorlatilag bármelyik munkahelyen lehetőségük nyílhat.

Szerinte most, amikor a diákok nagyjából 15-20 százaléka nem tudná elvégezni tanulmányait, ha nem dolgozna, háttérbe szorul, hogy a munkavállalásuk egyben a jövőjük megalapozását is jelentheti, hiszen tapasztalattal a hátuk mögött sikeresebbek lehetnek későbbi munkájukban.

Éppen ezért az iskolaszövetkezet meghirdette a "Dolgozz a jövődön" programot, amelynek során azon diákok közül, akik vállalják, hogy egy év alatt minimum 555 órát teljesítenek, a kiemelkedő tanulók karriercsomagot kapnak. Neves hr-tanácsadó és szervezetfejlesztő cégek – egyebek között a P&Bert, a Business Coach, a Hill és a Milton – hitelesítette a szövetkezet által kidolgozott minősítési rendszert.

A legszorgalmasabb és legtehetségesebb diákokat olyan "juttatásokkal" díjazhatják, mint személyes karriertanácsadás, személyiségfelmérés, nyelvi tanfolyam és részvétel szakmai konferenciákon. Emellett kapnak egy ajánlólevelet is, amellyel a későbbi állásinterjúkon nagyobb eséllyel indulhatnak. Ráadásul egy hr-szakemberek, tanácsadók elérhetőségeit tartalmazó listával is gazdagabbak lehetnek, amivel kapcsolati tőkéjüket gazdagíthatják.

Akár hat-nyolcszáz forintot is kereshetnek óránként

Ma nagyjából 200-220 ezer fő vállal diákmunkát Magyarországon, ebből 120-140 ezer iskolaszövetkezeten keresztül. A diákokat is megilleti a minimálbér, ami azt jelenti, hogy legalább valamennyivel több mint négyszáz forintos órabér illeti meg őket. A szak- és nyelvismerettel rendelkezők ennél többet, akár óránként hat-nyolcszáz forintot is megkereshetnek.

Kurdi Ferenc szerint a diákok körében az irodai munka a legnépszerűbb, ugyanakkor nem ezek vannak többségben. Az alkalmi munkavállalói könyvre vonatkozó szigorítások miatt várhatóan egyre több diák fog majd a mezőgazdaságban munkát vállalni (az úgynevezett zöld könyvre ugyanis a szigorítások nem vonatkoznak). Sokan végeznek gyártósori munkát, alkatrészválogatást, minőségügyi ellenőrzést (például hogy az alkatrészek megfelelnek-e a követelményeknek), a lányok körében pedig a hoszteszkedés lehet népszerű.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum