Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A várakozásokkal ellentétben nem született megállapodás a bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén. A következő tárgyalás december elsején lesz.

A munkavállalói oldal és a munkaadói oldal is hangsúlyozta, hogy a pénteki tárgyaláson közeledtek az álláspontok mindhárom témában - minimálbér, szakmunkás bérminimum, bérajánlás -, azonban arról, hogy mik a konkrét javaslatok, nem kívántak beszélni.

A munkaadói oldal képviseletében Tokár István, a Magyar Iparszövetség elnöke a többórás, pénteken délelőtt kezdődött zárt egyeztetés után elmondta: nem született megállapodás a bérekről, ezért azt javasolják, hogy folytassák a tárgyalásokat, és december elsején legyen következő ülés.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ugyanakkor a munkaadói oldal javaslata után azt indítványozta, hogy még pénteken folytassák a tárgyalást, keressenek kompromisszumot, mert - mint elmondta - nincsenek nagy távolságok az oldalak álláspontjai között.

A munkavállalói oldal ugyanakkor egyetértett a munkaadók javaslatával, így december elsejére tűzték ki a következő plenáris ülést. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal elnöke elmondta: bár közeledtek az álláspontok, mégis most van az a lélektani pillanat, amikor kell néhány nap arra, hogy újra átgondolják a javaslatokat, és utána térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Leszögezte: részletekről a tárgyalás sikeres folytatása érdekében nem beszélnek.

Az OÉT-en szeptember 8-án kezdődtek el a bértárgyalások a szociális partnerek között. A minimálbér összege jelenleg 71500, a szakmunkás minimálbéré pedig 87500 forint. A munkavállalók a legutóbbi - november 20-i - plenáris ülésen azt javasolták, hogy a 2010. évi minimálbér 76000 forintra nőjön a jelenlegi 71500 forintról, és a szakmunkás bérminimum tekintetében is hajlandónak mutatkoztak elmozdulni korábbi javaslatuktól. A munkaadók mindkét javaslatot gesztusértékűnek nevezték, ugyanakkor nem értettek egyet a bérajánlás alsó határában, amely szerintük csak nulla lehet.

Innen közeledtek tehát pénteken tovább az álláspontok, de a részletekről egyik oldal sem kívánt nyilatkozni.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.