2017. június 23. 04:31

Több tízezerrel csökkent a hitelkártyák száma az év elején, de tulajdonosaik egyre tudatosabban használják azokat - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint hiába akcióznak a hitelintézetek egyre intenzívebben, a lakosság nem vevő a hitelkártyákra. Az idei első negyedévben "eltűnt" 62 ezer hitelkártya, számuk így 1,31 millióra, négyéves mélypontra esett vissza.

Az adatok viszont azt mutatják, hogy aki mégis megtartja hitelkártyáját, az egyre gyakrabban veszi elő. Az első negyedévben 13,6 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a hitelkártyás vásárlások száma, értékük pedig 14,7 százalékkal bővült. Belföldön összesen több mint 18,7 milliószor kerültek elő ezek a kártyák vásárlás során, eközben a kártyabirtokosok 136,5 milliárd forintot költöttek velük.

A hitelkártya-használat tekintélyes részét az internetes vásárlások adják, belföldi webáruházakban 1,034 milliószor, külföldiben pedig 589 ezerszer használtak ilyen kártyát. Magyarországon 13,4 milliárdot, külföldön 8,2 milliárdot költöttek így - olvasható a gazdasági napilapban.

MTI