2018. szeptember 29. 10:47
mfor.hu

Mindenkinél eljön az a kor, amikor önállóvá szeretne válni. A kamaszok, fiatal felnőttek vágynak a függetlenségre, a szülők pedig úgy gondolják, hogy a függetlenedés folyamatának nehéz időszakát kisebb-nagyobb anyagi támogatással érdemben segíteni szeretnék majd. Ennek ellenére a lakosság mindössze hat százalékának szerepel megtakarítási céljai között, hogy anyagi tartalékot képezzen utódai támogatására.

Egy reprezentatív felmérés szerint a magyar fiatalok közel harmada (28%) az ifjúság legégetőbb problémájának az anyagi nehézségeket, a szegénységet tartja. A Magyar Ifjúság Kutatásban megkérdezett 8 000 fiatal a pénztelenséggel és az alacsony keresetekkel volt a legelégedetlenebb. A fiatalok nem túl optimisták személyes életterveik megvalósításának esélyeivel, és a jövőbeli kilátásaikkal kapcsolatban sem. Mindössze minden ötödik megkérdezett elégedett egyértelműen az életkörülményeivel, valamint a jövő kínálta lehetőségekkel. Figyelemre méltó adat az is, hogy a jobb megélhetés érdekében a fiatalok 69 százaléka választaná a kivándorlást.           

A gazdasági lehetőségek javítását, vagy a társadalmi jólétet nem lehet egy csapásra megteremteni. Mivel a gyerekek az önálló életkezdésnél jószerével csak a szülőkre támaszkodhatnak, elsősorban az ő feladatuk, hogy minél előbb elkezdjenek megtakarítani gyermekeik számára. Ez, persze a lehetőségek függvénye is, vagyis a szülők mennyire engedhetik meg maguknak, hogy gyermekeik számára félretegyenek.

Sokan látják a felelősségüket, de viszonylag kevesen tesznek érte. A megkérdezettek alig hat százaléka jelölte meg takarékoskodási célként, hogy gyermekei, vagy unokái támogatására félretegyen – ez már az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási Indexének eredményeiből derült ki.

 „A fiatal és a felnőtt korosztályok között ma leginkább az húzza meg a határt, hogy az illető anyagilag független-e, például önálló lakásban él-e, mint az, hogy hány éves”– nyilatkozta az adatok kapcsán Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. „Éppen ezért fontos lenne, hogy a szülők már kisgyermekkortól, tudatosan tegyenek félre a gyerekek önálló életkezdésének megkönnyítésére”– tette hozzá a szakember.

Akik már a gyermekük születésétől kezdve félretennének a későbbi tanulmányi költségek finanszírozására, azoknak megoldás lehet a Takarékszámla, vagy akár az Értékpapírszámla. Az utóbbi terméknél szintén van lehetőség havi rendszerességű megtakarításra, befektetési jegyek formájában. Már havi 5-10 ezer forintos összegek befektetésével 5 év alatt akkora összeg gyűjthető össze a számlán, amely több évre is fedezheti a felsőfokú tanulmányok költségeit.