2019. június 21. 17:45

Ezt tartalmazza a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény módosításáról ma beterjesztett indítványa.

Mint az Mfor.hu csütörtökön elsőként megírta, a Magyar Bankszövetség egy hónappal későbbi, szeptember 30-ai új határidőt kért. Arra reagálva, hogy a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter lapunk kérdésére közölte, ha a bankok kezdeményezik, csúszhat a banki azonosítás határideje.

Több mint egymillióan még nem azonosították magukat Több mint egymillióan még nem azonosították magukat

A szeptember 30-ai határidőt a főtitkár azzal indokolta, hogy a július 1-jén induló családvédelmi akcióterv nagy terhet ró a hazai hitelintézetekre. A Bankszövetség korábban már többször kérte a banki azonosítás június 26-ai határidejének elhalasztását, ám eddig nem jártak sikerrel. 

A kormány törvénymódosító javaslatának általános indoklása szerint az "európai uniós előírások alapján a pénzintézetek kötelesek ügyfeleik azonosítása érdekében további ügyfél-átvilágítási intézkedéseket tenni. A Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le. A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek."

A részletes indoklásban az szerepel, hogy az "elmúlt időszak sajtó és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették". Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyar Bankszövetség erre irányuló jelzést küldött, amely szerint a 2019. június 26-ai határidőre az ügyfelek érzékelhető százalékát nem azonosították. Erre tekintettel a javaslat módosítja ezen rendelkezést és 2019. augusztus 31-éig meghosszabbítja a már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására előírt határidőt. Ezen új határidő a nagyszámú érintettség miatt biztosíthatja a törvény ezen rendelkezésének megfelelő végrehajtását.

A javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet, miszerint a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében a törvényben meghatározott ügyfél-átvilágítás még nem történt meg egyáltalán vagy teljeskörűen. "A szolgáltató tájékoztatási kötelezettsége egyrészt lehetőséget teremt a szolgáltató számára az egyértelmű, ügyfél-specifikus figyelemfelhívásra, másrészt az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a törvény módosítandó bekezdésében foglalt, a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről és annak 2019. augusztus 31-éig történő meghosszabbításáról" - olvasható a kormány indítványában.

Arról azonban, hogy az Orbán-kabinet miért egy hónappal kevesebb idővel tolná ki a banki azonosítás határidejét, a törvénymódosító javaslatban egyetlen szó sem szerepel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.