2018. október 16. 14:06
mfor.hu

Az Államadósság Kezelő Központ javaslatára.

Csúcstartók vagyunk Európában a lakosság magas állampapír-állományával - hangzott el Barcza György ÁKK-vezérigazgató előadásában a Portfolio mai Öngondoskodás 2018 konferenciáján. Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások területén viszont hátul kullogunk, Barcza bejelentette:

az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, hogy fellendítse ezt a megtakarítási szegmenst.

Erről egyéb részleteket Barcza egyelőre nem árult el. Mindenesetre úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői. 

Az ÁKK vezetője beszélt arról is, hogy 2018 augusztusában 28 592 milliárd forint volt a központi költségvetés állampapír-állománya, amelyből 7344 milliárd forint volt lakossági állampapír. A lakossági forint állampapírok bruttó adósságon belül részaránya a 2012 eleji 2,3 százalékról 2017 végére 25% fölé emelkedett. Európában Magyarország az első, Írországban ez az arány 12% - tette hozzá Barcza. 

Az Eximbank nélkül államadósságráta 71,3%, ezt az Alaptörvény értelmében 50% alá kell csökkenteni. Barcza stratégiai kérdésnek nevezte, hogy az adósságráta csökkenésével melyik részhalmaz csökken a nagybani forint, a nagybani deviza és a lakossági állampapírpiac közül. 

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója


A lakossági állampapír portfólión belül a legnagyobb állomány az infláció feletti hozamot fizető PMÁP-ból és az 1MÁP-ból épült fel, utóbbi tette ki emellett a legnagyobb részét a július és szeptember közötti nettó kibocsátásoknak. 

Összesen 13 féle lakossági állampapírt forgalmaz az ÁKK 3 különféle csatornán (pénzügyi szolgáltatók, posta, MÁK) keresztül, a futamidő 6 hónaptól 18 évig (babakötvény) terjed. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.