TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Az Államadósság Kezelő Központ javaslatára.

Csúcstartók vagyunk Európában a lakosság magas állampapír-állományával - hangzott el Barcza György ÁKK-vezérigazgató előadásában a Portfolio mai Öngondoskodás 2018 konferenciáján. Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások területén viszont hátul kullogunk, Barcza bejelentette:

az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, hogy fellendítse ezt a megtakarítási szegmenst.

Erről egyéb részleteket Barcza egyelőre nem árult el. Mindenesetre úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői. 

Az ÁKK vezetője beszélt arról is, hogy 2018 augusztusában 28 592 milliárd forint volt a központi költségvetés állampapír-állománya, amelyből 7344 milliárd forint volt lakossági állampapír. A lakossági forint állampapírok bruttó adósságon belül részaránya a 2012 eleji 2,3 százalékról 2017 végére 25% fölé emelkedett. Európában Magyarország az első, Írországban ez az arány 12% - tette hozzá Barcza. 

Az Eximbank nélkül államadósságráta 71,3%, ezt az Alaptörvény értelmében 50% alá kell csökkenteni. Barcza stratégiai kérdésnek nevezte, hogy az adósságráta csökkenésével melyik részhalmaz csökken a nagybani forint, a nagybani deviza és a lakossági állampapírpiac közül. 

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója


A lakossági állampapír portfólión belül a legnagyobb állomány az infláció feletti hozamot fizető PMÁP-ból és az 1MÁP-ból épült fel, utóbbi tette ki emellett a legnagyobb részét a július és szeptember közötti nettó kibocsátásoknak. 

Összesen 13 féle lakossági állampapírt forgalmaz az ÁKK 3 különféle csatornán (pénzügyi szolgáltatók, posta, MÁK) keresztül, a futamidő 6 hónaptól 18 évig (babakötvény) terjed. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.