2018. március 22. 17:34
mfor.hu

Ahogy a választási kampány hajrájára fordulunk, úgy sűrűsödnek az eredményeket bemutató akciók, amelyek már a választók postaládáját is elérik.

Március 8-án jelent meg a téli rezsicsökkentésről szóló 37/2018. kormányrendelet, amelynek értelmében a hideg időjárásra való tekintettel a fogyasztók gázszámlájukból visszatérítésre jogosultak.

Most a közműszolgáltatók elkezdték kiküldeni az értesítőket a visszatértésekről, így a Nemzeti Közművek, így az olvasónkhoz érkezett levél szerint március 23-án írják jóvá a gázszámláról az adott összeget. (Jelen esetben 12 ezer forintot.) A jóváírás a jövő havi számlában tud jelentkezni, így a könnyebbség a választások előtt nem jelentkezik, csak utána.

A téli rezsicsökkentésről szóló levél A téli rezsicsökkentésről szóló levél

A rezsicsökkentés politikailag motivált voltára elég csak annyi, hogy tavalyelőtt ősszel a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) által is irányadónak tekintett TTF gázárak a piacon mintegy 20 százalékkal estek, ám akkor (2017 tavaszán nem tartottak parlamenti választásokat) a magyar rezsi ezt nem követte le. A kormány azonban úgy gondolhatta, más kedvezményekkel érdemes a szavazópolgárok előtt elhúzni a mézesmadzagot, és így nem nyúltak az ősz folyamán a gázárakhoz - írtuk tavaly januári cikkünkben.

A piaci és a hazai, államilag szabályozott lakossági energiaárak viszonyáról laptársunk, a portfolio.hu írt átfogó anyagot

Felemásan alakulnak az utóbbi időszakban a magyarországi lakossági áram- és gázárak; míg abszolút értelemben a hazai szabályozott tarifák egyértelműen a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban, a jövedelmekhez viszonyítva már nem ilyen kedvező a kép. Amennyiben pedig a trendeket tekintjük - rezsicsökkentés ide, rezsicsökkentés oda, a hazai árváltozások egyáltalán nem tartoznak a legkedvezőbbek közé Európában. Az elmúlt években a rezsicsökkentés már nem tudta érdemben mérsékelni a hazai lakossági terheket, noha a piaci folyamatok alapján úgy tűnik, erre lett volna lehetőség - olvashattuk tavaly májusban.

De úgy is fel lehet fogni a mostani rezsicsökkentést, hogy a kormány követi a piaci árak alakulását, ahogy erre idén februárban a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő is felhívta a figyelmetA földgázárak mindazonáltal most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének a szakértő szerint.

Vagyis végső soron a rezsiharcot folytató és annak eredményeit "megvédő" kormány sem nagyon tesz mást, mint követi a piaci folyamatokat, amelyektől mindenáron megvédi a választókat - legalábbis szavakban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.