<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ahogy a választási kampány hajrájára fordulunk, úgy sűrűsödnek az eredményeket bemutató akciók, amelyek már a választók postaládáját is elérik.

Március 8-án jelent meg a téli rezsicsökkentésről szóló 37/2018. kormányrendelet, amelynek értelmében a hideg időjárásra való tekintettel a fogyasztók gázszámlájukból visszatérítésre jogosultak.

Most a közműszolgáltatók elkezdték kiküldeni az értesítőket a visszatértésekről, így a Nemzeti Közművek, így az olvasónkhoz érkezett levél szerint március 23-án írják jóvá a gázszámláról az adott összeget. (Jelen esetben 12 ezer forintot.) A jóváírás a jövő havi számlában tud jelentkezni, így a könnyebbség a választások előtt nem jelentkezik, csak utána.

A téli rezsicsökkentésről szóló levélA téli rezsicsökkentésről szóló levél

A rezsicsökkentés politikailag motivált voltára elég csak annyi, hogy tavalyelőtt ősszel a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) által is irányadónak tekintett TTF gázárak a piacon mintegy 20 százalékkal estek, ám akkor (2017 tavaszán nem tartottak parlamenti választásokat) a magyar rezsi ezt nem követte le. A kormány azonban úgy gondolhatta, más kedvezményekkel érdemes a szavazópolgárok előtt elhúzni a mézesmadzagot, és így nem nyúltak az ősz folyamán a gázárakhoz - írtuk tavaly januári cikkünkben.

A piaci és a hazai, államilag szabályozott lakossági energiaárak viszonyáról laptársunk, a portfolio.hu írt átfogó anyagot

Felemásan alakulnak az utóbbi időszakban a magyarországi lakossági áram- és gázárak; míg abszolút értelemben a hazai szabályozott tarifák egyértelműen a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban, a jövedelmekhez viszonyítva már nem ilyen kedvező a kép. Amennyiben pedig a trendeket tekintjük - rezsicsökkentés ide, rezsicsökkentés oda, a hazai árváltozások egyáltalán nem tartoznak a legkedvezőbbek közé Európában. Az elmúlt években a rezsicsökkentés már nem tudta érdemben mérsékelni a hazai lakossági terheket, noha a piaci folyamatok alapján úgy tűnik, erre lett volna lehetőség - olvashattuk tavaly májusban.

De úgy is fel lehet fogni a mostani rezsicsökkentést, hogy a kormány követi a piaci árak alakulását, ahogy erre idén februárban a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő is felhívta a figyelmetA földgázárak mindazonáltal most akár 10-20 százalékkal lefaraghatók lennének a szakértő szerint.

Vagyis végső soron a rezsiharcot folytató és annak eredményeit "megvédő" kormány sem nagyon tesz mást, mint követi a piaci folyamatokat, amelyektől mindenáron megvédi a választókat - legalábbis szavakban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.