2p

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Őszintén beszélt a piszkos anyagiakról.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung időről időre bemutatja, hogy mennyit keresnek egy-egy szakma képviselői. Ezúttal Elmar Simon paderborni Michelin-csillagos séf mesélte el pályafutása történetét, napi rutinját és jövedelmét.

A németországi Paderbornban élő Elmar Simon 1996 óta vezeti saját éttermét, a Balthasart, és 1998 óta minden évben megkapja a Michelin-csillagot. A 61 éves séf szerint az egyik legszebb pillanat a napjában, amikor reggel zenét kapcsol, és egyedül alkothat a konyhájában. Innen indul az a kreatív folyamat, amelynek eredményei gyakran új fogásként kerülnek az esti menüre.

Simon karrierje véletlenül indult: eredetileg táplálkozástudományt szeretett volna tanulni, de a szükséges szakmai gyakorlatok miatt úgy döntött, előbb szakács lesz. Már az első munkahelyén eldöntötte, hogy egyszer csúcsséf lesz, miután főnöke kritizálta gondosan megkomponált fogását. Tíz évnyi munka után nyitotta meg saját éttermét, amelyet a híres pezsgőről nevezett el.

A Balthasar ma öt estén át tart nyitva, Simon pedig akár napi 12 órát is dolgozik. Délelőtt készül, délután a hatfős csapatával menüt tervez, ötkor vacsorázik a személyzettel, majd este hétkor fogadja a vendégeket. Az estét gyakran este tíz után zárja.

Éves jövedelme körülbelül 160 000 euró (mintegy 64,3 millió forint), amelyből az adók és járulékok után körülbelül a fele marad – Simon szerint ez a hosszú munkaidőhöz és szakmai színvonalhoz képest nem sok.

A Balthasarban klasszikus és vegetáriánus fine dining menük is elérhetők, a hétfogásos vacsorák 185 euróba (átszámolva 74 340 forintba) kerülnek, az italcsomag ára további 85-110 euró (nagyjából 34 160-44 200 forint). Simon szerint nemcsak az alapanyagok, de a kreatív munka is komoly értéket képvisel:

„Bosszant, hogy egyesek szerint a 300 eurós (nagyságrendileg 120 560 forintos) vacsora túlzás.”

A séf évente egyszer különleges helyszínen is főz: a város védőszentjének ünnepén egy óriáskerék gondolájában lehet tőle vacsorát rendelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!