2018. augusztus 31. 15:16
mfor.hu

Míg vidéken az örökölt ingatlanok nagyrészét eladja az újdonsült tulajdonos, addig Budapesten sok esetben albérletként funkcionál tovább vagy épp az örökös dönt a beköltözés mellett, derül ki a Duna House elemzéséből.

Ugyan a legújabb Duna House Barométerben említett eladási okok között mind Budapesten mind vidéken a második helyen áll az örökölt ingatlan értékesítése, az arányok mégis jelentősen eltértek egymástól: Budapesten 19 százalék, míg vidéken 28 százalék volt ez az arány 2018 júliusában. De nem egyszeri esetről beszélhetünk, az elmúlt másfél évben szinte nem volt olyan hónap, hogy 50-100 százalékkal ne lett volna magasabb az örökölt otthonok értékesítése a vidéki településeken.

A fővárosban örökölt ingatlan értéke természetesen jóval magasabb, mint a vidékié. Budapesten átlagosan közel 500 ezer forintba került ezen ingatlanok négyzetmétere, vidéken viszont a 200 ezer forintot sem érte el. Ha pedig valaki nem szeretne értékesíteni, Budapest nagyrészén sokkal jövedelmezőbb feltételekkel találhat bérlőt a lakásba, mint vidéken.

Időnként komoly felújításra szorul az örökség (Forrás: lakasfelujitas.blogstar.hu) Időnként komoly felújításra szorul az örökség (Forrás: lakasfelujitas.blogstar.hu)

"Nagy kincsnek számít Budapesten a saját ingatlan, különösen napjainkban. Éppen ezért kisebb arányban adnak rajta túl a fővárosban, sok esetben tekintenek rá hosszútávú befektetésként és inkább bérlőt keresnek rá, mintsem vevőt" – nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője. "Továbbá az se egyedi eset, hogy az örökös, vagy annak gyermeke, unokája lakja be az adott ingatlant. Vidéken ellenben sokkal kevesebben telepednének le hosszútávon, illetve az is előfordul, hogy az utód már Budapesten él és nem költözne vissza vidékre, ráadásul az albérleti piacon se olyan kedvezőek a lehetőségek" – tette hozzá az elemzési vezető.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.