<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A parlamenti képviselők átlagot többszörösen is meghaladó fizetésük mellé többféle nagy összegű juttatásban is részesülhetnek. Ezeket vettük most górcső alá.

Az Országházban tevékenykedő honatyák és honanyák fizetése bruttó 891 ezer és 1,7 millió forint között mozoghat attól függően, hogy képviselői pozíciójuk mellett vállalnak-e bármilyen szerepet, tisztséget frakciókon belül, illetve bizottságokban. A fizetés mellé azonban több más juttatásban is részesülhetnek a képviselők, bár ezek igénybevételének megvannak a maguk szabályai. Szükség esetén a telefonok, laptopok és más elektronikai napi használatú cikkek mellé kaphatnak

 • bérelt lakást,
 • bérelt irodát,
 • benzinkártyát,
 • és egyes pozíciókhoz autóhasználati jog is jár.

A képviselők eskütétele az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. (MTI / Kovács Tamás)A képviselők eskütétele az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. (MTI / Kovács Tamás)

Azt, hogy ki, mit igényel, nagyban meghatározza a lakóhelye, valamint a saját és családja tulajdonában álló ingatlanok elhelyezkedése is. Egy debreceni képviselőnek jó eséllyel nincs fővárosi ingatlanja, ezért teljes joggal fizet neki az állam egy bérelt lakást. A saját autóval megtett utazás ellentételezéseként pedig szintén megalapozottan igényel üzemanyagkártyát az Országgyűlés Hivatalától.

A vagyonnyilatkozatban feltüntetett juttatások összegzése alapján azt kaptuk, hogy a 199 képviselő körében

 • a legnépszerűbb juttatás az üzemanyagkártya, ezt ugyanis 122-en kérték.
 • Ennél valamivel kevesebb képviselőnek, 113-nak irodát is bérel az állam,
 • 72 képviselőnek biztosít az állam bérelt lakást,
 • 21 képviselő a betöltött tisztsége alapján személygépjármű használatára jogosult,
 • 8 képviselő kéri juttatásként a közösségi közlekedés költségtérítését,
 • és mindössze 3 olyan személy van, aki a klasszikusra esküszik és tömegközlekedési bérletet kért a munkáltatójától.
 

Bérletet az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály, pénzügyminiszter igényelt. A két MSZP-s képviselő azonban nem elégszik meg a BKV-bérlettel, hiszen mellé üzemanyagkártyát is igényeltek. A jogszabályok ezt azonban nem zárják ki, sőt.

Az Országgyűlésről szóló törvény vonatkozó paragrafusa alapján ugyanis az üzemanyagkártyán lévő összegből az elektromos autó töltésének költsége, útdíjak mellett helyi és helyközi bérletet is lehet finanszírozni. Üzemanyagkártyát egyébként nemcsak a saját tulajdonban lévő autóhoz igényelhetnek a képviselők, hanem a hozzátartozójuk használatában lévő autóhoz is. Így lehetséges az, hogy a vagyonnyilatkozatok alapján 30 olyan képviselő igényelt benzinkártyát, akinek a tulajdonában nincs autó.

Ennél sokkal faramucibb és furcsább a helyzet azokban az esetekben, amikor a betöltött pozícióhoz hivatali autó is jár a képviselőknek, amelynek költségeit teljesen vagy részben az állam fedezi és személyes célokra is használhatnak. Ilyen pozíció például a frakcióvezetői tisztség vagy az Országgyűlés alelnöki posztja.

A vagyonnyilatkozatokban feltüntetett juttatások összesítése során ugyanis találtunk 10 olyan képviselőt, aki hivatali autót és üzemanyagkártyát is egyaránt feltüntetett juttatásként. Ez már csak azért is furcsának tűnik elsőre, mert üzemanyagkártyát saját, vagy hozzátartozói tulajdonban lévő autóhoz lehet igényelni, a hivatali autó költségeit pedig az állam fedezi. A pártonként szerinti lebontás alapján

 • 5 fideszes honatya él mindkét lehetőséggel, Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt és Völner Pál,
 • 2 MSZP-s képviselőnél, Harangozó Tamásnál és Tóth Bertalannál (ezzel kapcsolatos friss információk cikkünk végén olvashatók)
 • 2 jobbikosnál, Gyöngyösi Mártonnál és Sneider Tamásnál,
 • valamint a DK-s Gyurcsány Ferencnél találtunk még ilyen furcsa juttatáshalmozást (az ezzel kapcsolatos friss információk szintén a cikkünk végén olvashatók)

Ezzel a probléma csak annyi, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja:

"Nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult".

Szerettük volna megkérdezni a juttatások ilyen szintű halmozásának jogszerűségéről a vagyonnyilatkozatokat ellenőrző Mentelmi Bizottságot, ám egyik megkeresésünkre sem érkezett válasz a cikkünk megjelenéséig.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után az MSZP sajtóosztálya szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben kért pontosítást. Mint írják, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a cikkben szereplő benzinkártyát - a frakció által biztosított gépkocsi átvételekor - leadták, azaz a kettős felhasználásra nem került sor. A cikkük alapját képező vagyonnyilatkozatokat természetesen képviselőink helyesbítik - írták. A DK Gyurcsány Ferenc esetében arról tájékoztatta kollégánkat, hogy a frakció által bérelt autót használ, a képviselőknek járó benzinkártyát nem vette fel, Vadai Ágnes pedig csak BKV-bérletet igényelt, benzinkártyát szintén nem.

Frissítés 2

A vagyonnyilatkozatokban foglaltakkal ellentétben az Országgyűlés sajtóirodája cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a cikkben nevesített képviselők egyike sem vette igénybe az üzemanyagkártya juttatást. Az országgyűlés frakciói saját pénzügyi keretük terhére biztosítanak gépjárművet és hozzá üzemanyagkártyát a frakciók tisztségviselőinek, és így jár el az Országgyűlés Hivatala az állami vezetői juttatásra jogosult Országgyűlés elnöke és alelnöke esetében is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.