<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Volt olyan képviselő tavaly, aki egyetlen munkanap alatt megkereste a havi átlagbér többszörösét. Egy napi munkával több mint bruttó 670 ezer forintra tett szert.

Eddig sem volt titok, hogy szép summát vesznek fel fizetésként az országgyűlési képviselők, hiszen a tavaly nyári fizetésemelés után lapunk is összesítette a bruttó kereseteket. A parlamenti szerepvállalás azonban nem zárja ki azt, hogy más munkákat is ellássanak a képviselők, vagy esetleg a gazdasági életben vállaljanak különböző tisztségeket. Utóbbiakért pedig a legtöbb esetben juttatás is jár, ebből kifolyólag a parlamenti munkáért, a kormányban betöltött tisztségért járó fizetség a képviselők jövedelmének csak egy részét jelenti. Hogy valójában mekkora jövedelemre tettek szert tavaly, arra a vagyonnyilatkozatokban feltüntetett adatok segítségével lehet válaszolni. Pontos képet azonban még így sem biztos, hogy kapunk. Noha ezek a formanyomtatványok az átláthatóságot hivatottak szolgálni, a kitöltésük egyénenként változik. A dokumentumok átnézésekor találtunk olyan képviselőt, aki egyéb jövedelmét feltüntette, ám annak forrását nem árulta el, ugyanakkor volt olyan is, aki nemes egyszerűséggel a "forgalomtól függő" kifejezést tüntette fel az összeg sorában.

A most leadott vagyonnyilatkozatok segítségével megpróbáltuk összeállítani a képviselői jövedelmek toplistáját. Mivel ebben nem szerepelnek a törvényhozóként kapott fizetések, a parlament honlapján szereplő decemberi béreket is figyelembe vettük. A vagyonnyilatkozatokban feltüntetett eseti, időszakos jövedelmeket, osztalékokat egy hónapra visszaosztva számoltuk, így a két érték összesítésével kaptunk egy számított havi jövedelmet, ami alapján fel tudtuk állítani a rangsort.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) ünnepélyes eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én. Mögötte Kövér László házelnök. (MTI / Kovács Tamás)Orbán Viktor miniszterelnök (k) ünnepélyes eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én. Mögötte Kövér László házelnök. (MTI / Kovács Tamás)

Élen a volt kormányfő és az Orbán család ügyvédje

A volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc frakcióvezetői posztjának köszönhetően is az átlagnál magasabb képviselői fizetésben részesülő honatyák közé tartozik a havi 1,7 millió forinttal. Ez azonban aprópénznek számít ahhoz képest, amit a családi cégből az Altus Portfólió Kft.-ből vett ki tavaly. A leadott vagyonnyilatkozat szerint a képviselői fizetése mellett ez volt az egyetlen jövedelemforrása, ami révén 298 millió forinthoz jutott. Vagyis a számított havi jövedelme 26,6 millió forint volt 2018-ban.

A toplista élére robbant be az Orbán család ügyvédje, volt erzsébetvárosi alpolgármester, a Fidesz jogi szaktanácsadója, Bajkai István, aki az ügyvédi irodájából tavaly 161,7 millió forinthoz jutott, így havi jövedelme bruttó 14,8 millióra tehető. Ez azt is jelenti, hogy egyetlen munkanap alatt 673 408 forintot keresett meg, az országos átlagos havi bruttó fizetés több mint a dupláját.

A dobogó harmadik fokára Seszták Miklós került. 891 ezer forintos országgyűlési juttatása mellett több forrásból is folyt még be pénz a kasszájába. Egyrészt havi 997 200 forintot kap a Külgazdasági és Külügyminisztérium kormánybiztosaként, az ügyvédi irodájából közel 56 millióra tett szert, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból Innovációs és Technológiai Minisztériummá avanzsált szervtől is érkezett egy 6,6 milliós egyszeri kifizetés. Mindezt összegezve a számított havi jövedelme 7,1 millió forint lett. Ettől nem sokkal marad el Rogán Antal, aki egyszerre képviselő, miniszter és szabadalmi jog tulajdonosa is. Jövedelme nagyobb részét pont utóbbinak köszönheti, tavaly ugyanis 42,6 millió forintot kapott találmányhasználati díjként a MobilSign Kft.-től. Így a miniszterelnök kabinetfőnöke havi 6,2 millió forintos jövedelmet tudhatott magáénak tavaly. Kiemelkedik még a mezőnyből egy KDNP-s politikus, Süli János, tárca nélküli miniszter, aki a havi 5,89 millió jövedelmet csak a 891 ezres képviselői és az 5 milliós miniszteri fizetéséből hozta össze.

A mezőnyben innentől kezdve egy hatalmas szakadás következik, Süli után ugyanis már "csak" havi 3,5 millió forint számított jövedelmet tudhat magáénak Lázár János. Képviselői juttatása mellett 1,29 milliót vesz fel havonta kormánybiztosként és miniszteri biztosként, illetve 14,5 milliós éves bevétele származik még földbérleti díjból is.

Orbán Viktor a képviselői fizetése mellett a miniszterelnöki posztért 1,5 millió forintos havi juttatást kap, így összesen a kormányfő havi jövedelme tavaly 2,4 milliót tett ki, ezen túlmenően a vagyonnyilatkozata szerint más bevételi forrása nincs.

A toplistában - a DK-s Gyurcsány Ferencet leszámítva - az első 38 helyen csak kormánypárti képviselőket találni. A legnagyobb jövedelemmel rendelkező ellenzéki honatya a párbeszédes Mellár Tamás, aki egyetemi oktatóként bruttó 640 ezer forintos fizetést vesz fel az 1,33 milliós képviselői juttatása mellett, így havi jövedelme kicsivel túllépi a 2 millió forintot.

A legjobban kereső jobbikos képviselő Gyöngyösi Márton, akinek a képviselőként és frakcióvezetőként felvett havi 1,78 millió forintja mellett egyéb jövedelmi forrása nincs a leadott vagyonnyilatkozata szerint. Az MSZP-sek között Hiller István viszi a prímet szintén 1,78 millióval, ugyanekkora összegből gazdálkodhatott tavaly az LMP-s Keresztes László Lóránt is.

 

A 199 honatya kevesebb mint felének van egyébként más jövedelemforrása a képviselői fizetése mellett, mindössze 82 személy vagyonnyilatkozatában találtunk erre utaló információt. A legtipikusabb az egyéb kormányzati tisztségekből származó jövedelmek mellett az ingatlan vagy föld bérbeadásából eredő jövedelem, az oktatói, óraadói tevékenységért kapott juttatás, illetve néhány családi gazdálkodóként vagy őstermelőként tesznek szert jövedelemre.

Néhányan felügyelő bizottsági vagy igazgatósági tagként is szerepet vállalnak.

  • A jobbikos Brenner Koloman a Közalapítvány a Budapesti Német Nyelvű Egyetemért FB-tagja, amiért havi 40 ezer forintot kap.
  • A fdeszes F. Kovács Sándor havi 150 ezer forintért a CER Zrt. FB-tagja, és 80 ezret kap havonta azért, mert a 3A Takarékszövetkezet igazgatóságának is a tagja.
  • A fideszes Hörcsik Richárd a Prec-Cast Kft. FB-tagja, amiért évente 2000 euró üti a markát.
  • Tilki Attila (Fidesz) pedig évi 200 ezer forinthoz jut annak köszönhetően, hogy benne van a CESCI felügyelő bizottságában.

A képviselők közül a legszokatlanabb dologra Selmeczi Gabriella vagyonnyilatkozatában bukkantunk. Ő havi 80 ezer forintot kap a semmiért - és ez lényegében szó szerint is érthető. A megfelelő soron ugyanis az összeget ugyan feltüntette, de a kifizető nevét, az összeggel honorált tevékenységet nem. Így nem tudni, mire is kapja havonta a bruttó 80 ezer forintot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.