2019. november 4. 08:55

A gyermeknevelés terhét bizony sok család megérzi az anyagi helyzetén. Egy HVG által publikált kutatás szerint a szülőknek alsó hangon is 40 millió forintba kerül egy gyerkőc a születéstől egészen a munkába állásig.

 

Cikkünkben összegyűjtöttük a gyermekneveléssel kapcsolatos költségelemeket, szembeállítva őket az igényelhető állami támogatással.

Vegyük górcső alá kizárólag az alapvető költségelemeket

A gyermeknevelés kapcsán a leginkább meghatározó kiadási hányadot a táplálás jelenti. Ennek a mértéke éves szinten a 240–480 ezer forintos összköltséget is elérheti, derült ki egy ezzel foglalkozó tanulmányból.

A kiadások mintegy egynegyedét kiadó étkezés mellett olyan alapvető elemekkel kell még számolnunk, mint a tandíj, az iskolába való közlekedés, a szükséges tankönyvek, a ruhák és a betegség esetén nélkülözhetetlen gyógyszerek.

Nem számít igazán luxusnak, ha ezekhez a költségekhez még társul néhány oktatás utáni szakkör vagy éppenséggel sporttal kapcsolatos hobbi. Nagyon gyorsan el lehet tehát érni a több milliós nagyságrendet éves szinten.

A GRANTIS befektetési szolgáltatásával biztosítani tudod a boldog gyermekéveket!

Gyermekünk születésének és felnevelésének egyéb anyagi vonzatai

A fenti bekezdésünkben nem tettünk említést olyan gyakorta felmerülő kiadásokról, mint például a fodrász, egy-egy születésnapi vagy névnapi ajándék, különféle ajándékok az ünnepekre vagy akár egy több napos osztálykirándulás.

De ha a gyermek nevelésével kapcsolatban a teljes összképet szeretnénk látni, akkor visszamehetünk a terhesség időszakára is. A különféle szűrővizsgálatok összege a 200 ezer forintos nagyságrendet is meghaladhatja, nem beszélve a szüléssel járó 100 ezres kategóriát bőven meghaladó kiadásokról.

Aztán ott vannak még az újszülöttről való gondoskodáshoz szükséges krémek, kendők, kádak és egyéb készítmények is, melyek zintén komolyabb összegeket jelentenek.

Milyen mértékben jelent segítséget az állami támogatás?

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a gyermek nevelésének markáns összköltségéhez milyen mértékű állami támogatásban részesülhetünk. Az egyik legismertebb elem a családi pótlék, aminek az összege egy gyermeknél 12.200, kettőnél 13.300, három annál több gyerkőcnél pedig minden lurkóra 16.000 forint. Amikor a csemete tankötelessé válik, akkor ez a segítség megszűnik.

Támogatást jelenthet még a GYED. A szülés előtti két év jövedelmének a 70%-ával egyenlő, ugyanakkor egy havi nettó 144.900 forintos felső határa van. A GYES pedig három éves korig jár, és 25.650 forintot jelent havonta.

Ha ehhez hozzávesszük az étkezési járadékot, a babakötvényt és az anyasági támogatást, a mérleg nyelve akkor is a kiadások felé mutat. Pontosan ezért célszerű jó előre felkészülni a gyermekvállalás kapcsán ránk váró kiadásokra olyan megoldással, amely biztosítja számunkra a szükséges anyagi tartalékot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.