TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A gyermeknevelés terhét bizony sok család megérzi az anyagi helyzetén. Egy HVG által publikált kutatás szerint a szülőknek alsó hangon is 40 millió forintba kerül egy gyerkőc a születéstől egészen a munkába állásig.

 

Cikkünkben összegyűjtöttük a gyermekneveléssel kapcsolatos költségelemeket, szembeállítva őket az igényelhető állami támogatással.

Vegyük górcső alá kizárólag az alapvető költségelemeket

A gyermeknevelés kapcsán a leginkább meghatározó kiadási hányadot a táplálás jelenti. Ennek a mértéke éves szinten a 240–480 ezer forintos összköltséget is elérheti, derült ki egy ezzel foglalkozó tanulmányból.

A kiadások mintegy egynegyedét kiadó étkezés mellett olyan alapvető elemekkel kell még számolnunk, mint a tandíj, az iskolába való közlekedés, a szükséges tankönyvek, a ruhák és a betegség esetén nélkülözhetetlen gyógyszerek.

Nem számít igazán luxusnak, ha ezekhez a költségekhez még társul néhány oktatás utáni szakkör vagy éppenséggel sporttal kapcsolatos hobbi. Nagyon gyorsan el lehet tehát érni a több milliós nagyságrendet éves szinten.

A GRANTIS befektetési szolgáltatásával biztosítani tudod a boldog gyermekéveket!

Gyermekünk születésének és felnevelésének egyéb anyagi vonzatai

A fenti bekezdésünkben nem tettünk említést olyan gyakorta felmerülő kiadásokról, mint például a fodrász, egy-egy születésnapi vagy névnapi ajándék, különféle ajándékok az ünnepekre vagy akár egy több napos osztálykirándulás.

De ha a gyermek nevelésével kapcsolatban a teljes összképet szeretnénk látni, akkor visszamehetünk a terhesség időszakára is. A különféle szűrővizsgálatok összege a 200 ezer forintos nagyságrendet is meghaladhatja, nem beszélve a szüléssel járó 100 ezres kategóriát bőven meghaladó kiadásokról.

Aztán ott vannak még az újszülöttről való gondoskodáshoz szükséges krémek, kendők, kádak és egyéb készítmények is, melyek zintén komolyabb összegeket jelentenek.

Milyen mértékben jelent segítséget az állami támogatás?

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a gyermek nevelésének markáns összköltségéhez milyen mértékű állami támogatásban részesülhetünk. Az egyik legismertebb elem a családi pótlék, aminek az összege egy gyermeknél 12.200, kettőnél 13.300, három annál több gyerkőcnél pedig minden lurkóra 16.000 forint. Amikor a csemete tankötelessé válik, akkor ez a segítség megszűnik.

Támogatást jelenthet még a GYED. A szülés előtti két év jövedelmének a 70%-ával egyenlő, ugyanakkor egy havi nettó 144.900 forintos felső határa van. A GYES pedig három éves korig jár, és 25.650 forintot jelent havonta.

Ha ehhez hozzávesszük az étkezési járadékot, a babakötvényt és az anyasági támogatást, a mérleg nyelve akkor is a kiadások felé mutat. Pontosan ezért célszerű jó előre felkészülni a gyermekvállalás kapcsán ránk váró kiadásokra olyan megoldással, amely biztosítja számunkra a szükséges anyagi tartalékot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.