3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is népszerű a hitelgarancia, de csak az, ami a kkv-knak nyújtott az állami (kamat)támogatott konstrukciókhoz kapcsolódik.

Az első félévben 2545 milliárd forintra emelkedett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) kezességvállalási állománya. A garanciaállomány éves szinten 2 százalékos növekedése azt jelzi, hogy a garantőr szervezet a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, a megnehezült gazdálkodási körülmények között dolgozó hazai kis- és középvállalkozások stabil partnere – kommentálta az első féléves teljesítményt Szabó István Attila. 

A társaság vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a Garantiqa kezességvállalása az első félévben szinte teljes mértékben az állami (kamat)támogatott konstrukciókhoz kapcsolódott: a Garantiqa kockázatcsökkentő kezességvállalása révén számos olyan kkv juthatott a működését a megnehezült körülmények között is biztosító hitelhez, amelyek garancia nélkül nem lettek volna alkalmasak a kedvezményes hitelfelvételre. A Garantiqa kezességvállalásával biztosított hitelállomány a 2022. első félévi 3 059 milliárd forintról 5 százalékkal 3 203 milliárd forintra emelkedett. Ennek köszönhetően a Garantiqa 2023 első felében is hatékonyan és eredményesen járult hozzá hazánk gazdasági teljesítményének megőrzéséhez, a versenyképesség megerősítéséhez, ezen keresztül pedig a vállalkozások és a munkahelyek megvédéséhez. 

A húzóerőt a Széchenyi Kártya Programok adják. Fotó: Depositphotos
A húzóerőt a Széchenyi Kártya Programok adják. Fotó: Depositphotos


Szabó István Attila jelezte: az elmúlt évi bázisadatokat számottevően megdobta a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2022. június végi lezárását megelőző kiugró keresletélénkülés – csak tavaly júniusban a Garantiqa közel akkora értékben vállalt kezességet új kkv-hitelek mögé, mint 2016. egész éve alatt. Ennek a hitelboomnak a megismétlődése nem volt várható idén, ezért a társaság az új kihelyezések visszaesésével számolt. Az első félévi adatok szerint ugyanakkor az állami támogatott hitelprogramok megnövekedett kereslete (és vállalatok élni akarása) azt eredményezte, hogy a Garantiqa 669 milliárd forint összegű új kezességet tudott vállalni az első hat hónap során, ami a 2023. évi üzleti terv 65 százalékát teszi ki. Az infláció eredményes lecsökkentésével, a gazdasági környezet normalizálódásával a II. félévben bátrabban jelenhetnek meg a cégek a hitelpiacon, így kezességvállalásunk felülmúlhatja az előzetesen megfogalmazott terveket – mondta a vezérigazgató. Az új garanciavállaláson belül - a magas piaci forintkamatok miatt - a húzóerőt a Széchenyi Kártya Programok adják. Az év első negyedévében még volt lehetőség a Széchenyi Kártya MAX hiteltermékeihez kezességvállalást igényelni. A Garantiqa több, mint 15 ezer ilyen hitelszerződést garantált, az 525 milliárd forintnyi kezesség 656 milliárd forint kedvezményes hitel felvételét tette lehetővé a vállalatoknak. A januártól elérhető Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelek esetében a korábbi termékhez hasonló felfutás érzékelhető. 

A hazai vállalkozói szféra továbbra is kiemelkedően vizsgázik: a rendkívül feszes munkaerőpiaci helyzet és a magas infláció ellenére a vállalkozások működése stabilnak mondható, amit mindennél jobban mutat, hogy – 2022-höz hasonlóan – a hiteltörlesztések elmaradása miatt beváltott garanciák összege jelentősen alulmúlja a tervezett mértéket. Az első félévben garancia beváltás miatt 25,3 milliárd forint kifizetést teljesített a Garantiqa, ami az egész évre tervezettnek csupán 26 százaléka. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!