<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A mennyezeti világítás kialakítása kifejezetten nagy mértékben képes befolyásolni egy adott helyiség összképét. Ha sikerül kellőképpen a lakás karakterisztikájához és adottságaihoz igazítani, akkor egészen pazar hangulatot is varázsolhatunk.

 

Jelen bejegyzésünkben igyekszünk hasznos tippeket adni a mennyezeti világítás kialakításához betonfödém, gipszkarton álmennyezet, az átlagnál nagyobb belmagasság vagy éppenséggel az újabb építésű házakra jellemző gerendázat esetében is.

A legjobb megoldás betonfödém, illetve gipszkarton álmennyezet esetében

Amennyiben az otthonunkban átlagosnak nevezhető betonfödém található, akkor egész bátrak is lehetünk a mennyezeti világítás kialakítása kapcsán. A terhelhetőség miatt ugyanis nem kell majd aggódnunk, a mennyezet stabilan bírni fogja a díszesebb és nehezebb önsúlyú kristálycsillárokat is.

A beépített lámpák viszont kevésbé számítanak jó megoldásnak, mert a felszerelésükhöz komoly bontó munkálatokba kellene kezdenünk. Ezek a fényforrások sokkal inkább passzolnak a gipszkarton álmennyezethez. Persze az előzetes tervezés ilyenkor is javasolt, elkerülvén a sok vesződséggel járó bontást és átalakítást.

Gipszkarton álmennyezetnél egyébként könnyen el tudja ragadni az embert a hév, és szívünk szerint zsúfolásig raknánk a plafont lámpákkal. Érdemes azonban nem túlzásba esni, mert a kevesebb néha igenis több lehet.

Szemre is tetszetős mennyezeti világítás nagy belmagassághoz

A nagyobb belmagassággal rendelkező belvárosi, illetve galériás lakásokban sok esetben belógatott csillárok, illetve keresztben kifeszített sodronyok jelentik a megoldást a mennyezeti világítást illetően.

A tervezésre fordított idővel itt sem szabad spórolni, mert a választott csillár belógásának mértéke, valamint a fényforrások darabszáma döntően képes befolyásolni az összhatást. Szintén célszerű előzetes kalkulációt készíteni a választott sodronyok hosszúságát illetően is.

Nézz körül az Alkonylámpa mennyezeti lámpa kínálatában, biztosan megtalálod az otthonodhoz leginkább illő darabot!

Hogyan oldjuk meg a világítást, hogyha a lakásban a gerendázat is látható?

Főként az újépítésű házak kapcsán vált egyre inkább népszerű megoldássá az utóbbi időben az, hogy a gerendák is jól láthatók legyenek. Ez a fajta kialakítás természetesen abszolút esztétikus összképet eredményezhet, ugyanakkor a mennyezeti világítást illetően megválaszolandó kérdéseket vet fel.

Az egyik lehetséges megoldás az, ha magára a gerendára helyezünk fel petróleumra hasonlító lámpatesteket. De ugyanúgy felszerelhetünk a mennyezetre is több izzós, antik hatású spot lámpát.

Azzal mindenképpen számoljunk, hogy a fa felületek jellemzően elnyelik a fényt. Ennek megfelelően vagy a nagyobb fényszórású lámpák választása, vagy pedig a lefelé irányuló spotok alkalmazása kínál optimális megoldást a számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.