2019. november 12. 09:35

A mennyezeti világítás kialakítása kifejezetten nagy mértékben képes befolyásolni egy adott helyiség összképét. Ha sikerül kellőképpen a lakás karakterisztikájához és adottságaihoz igazítani, akkor egészen pazar hangulatot is varázsolhatunk.

 

Jelen bejegyzésünkben igyekszünk hasznos tippeket adni a mennyezeti világítás kialakításához betonfödém, gipszkarton álmennyezet, az átlagnál nagyobb belmagasság vagy éppenséggel az újabb építésű házakra jellemző gerendázat esetében is.

A legjobb megoldás betonfödém, illetve gipszkarton álmennyezet esetében

Amennyiben az otthonunkban átlagosnak nevezhető betonfödém található, akkor egész bátrak is lehetünk a mennyezeti világítás kialakítása kapcsán. A terhelhetőség miatt ugyanis nem kell majd aggódnunk, a mennyezet stabilan bírni fogja a díszesebb és nehezebb önsúlyú kristálycsillárokat is.

A beépített lámpák viszont kevésbé számítanak jó megoldásnak, mert a felszerelésükhöz komoly bontó munkálatokba kellene kezdenünk. Ezek a fényforrások sokkal inkább passzolnak a gipszkarton álmennyezethez. Persze az előzetes tervezés ilyenkor is javasolt, elkerülvén a sok vesződséggel járó bontást és átalakítást.

Gipszkarton álmennyezetnél egyébként könnyen el tudja ragadni az embert a hév, és szívünk szerint zsúfolásig raknánk a plafont lámpákkal. Érdemes azonban nem túlzásba esni, mert a kevesebb néha igenis több lehet.

Szemre is tetszetős mennyezeti világítás nagy belmagassághoz

A nagyobb belmagassággal rendelkező belvárosi, illetve galériás lakásokban sok esetben belógatott csillárok, illetve keresztben kifeszített sodronyok jelentik a megoldást a mennyezeti világítást illetően.

A tervezésre fordított idővel itt sem szabad spórolni, mert a választott csillár belógásának mértéke, valamint a fényforrások darabszáma döntően képes befolyásolni az összhatást. Szintén célszerű előzetes kalkulációt készíteni a választott sodronyok hosszúságát illetően is.

Nézz körül az Alkonylámpa mennyezeti lámpa kínálatában, biztosan megtalálod az otthonodhoz leginkább illő darabot!

Hogyan oldjuk meg a világítást, hogyha a lakásban a gerendázat is látható?

Főként az újépítésű házak kapcsán vált egyre inkább népszerű megoldássá az utóbbi időben az, hogy a gerendák is jól láthatók legyenek. Ez a fajta kialakítás természetesen abszolút esztétikus összképet eredményezhet, ugyanakkor a mennyezeti világítást illetően megválaszolandó kérdéseket vet fel.

Az egyik lehetséges megoldás az, ha magára a gerendára helyezünk fel petróleumra hasonlító lámpatesteket. De ugyanúgy felszerelhetünk a mennyezetre is több izzós, antik hatású spot lámpát.

Azzal mindenképpen számoljunk, hogy a fa felületek jellemzően elnyelik a fényt. Ennek megfelelően vagy a nagyobb fényszórású lámpák választása, vagy pedig a lefelé irányuló spotok alkalmazása kínál optimális megoldást a számunkra.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.