<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Év elején is népszerű a személyi kölcsön a lakosság körében, nem véletlenül: akinek segítségre van szüksége az évindításhoz, akár 10 millió forintot is felvehet jövedelemfedezettel. A legjobb ajánlatok felkutatásához érdemes az akciókat figyelni, de megfontoltnak maradni.

A Magyar Nemzeti BanNe k statisztikái alapján tavaly az első 11 hónapban a személyi kölcsönök átlagos teljes hiteldíj mutatója 14,09 százalék volt. A hitelkalkulációkkal is foglalkozó Bank360 szerint azonban ennél sokkal kedvezőbb költségmutatóval is vehetünk fel személyi kölcsönt januárban: a portál rangsora szerint 1 000 000 forintos hitelösszeget 60 hónapos futamidőre több pénzintézet is kínál akár 10 százalék alatti THM-mel, ami átlagosan havi 20 000 forintos törlesztőrészletet jelent, ha most készülünk felvenni a kölcsönt.

A kamatok továbbra is alacsonyak, ráadásul a legtöbb pénzintézetnél ma már rögzítettek, ezért nem kell tartanunk a törlesztő változásától. Ha viszont még kedvezőbb ajánlatokra vágyunk, érdemes figyelni az aktuális akciókat is, hiszen további kamatkedvezményeket is kaphatunk. A Bank360 közlése szerint az alábbi újdonságokkal találkozhatnak a hitelfelvevők: 

  • az OTP Bank ismét akciósan kínálja személyi kölcsönét: 1 százalékpontos kedvezményt ad az új igénylőknek január hetedikétől, legkésőbb március végéig, továbbá él az online kuponkedvezmény is, amely szintén 1 százalékpontos kedvezményt jelent az ügyleti kamatból. 
  • a Magyar Cetelem Bank március 2-ig pedig elengedi a folyósítási díjat, ami egyébként a hitelösszeg 1 százaléka lenne.
  • Új személyi kölcsön akcióval rukkolt elő a Raiffeisen Bank is: a pénzintézet ismét az új ügyfeleket célozza, nekik 6 százalékpont kamatkedvezményt adnak, ha nem rendelkezünk itt bankszámlával vagy hiteltermékkel. 10 százalékpont a kedvezmény, ha jövedelmünk minimum nettó 250 000 forint és a kölcsön összege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot. 

Meglévő akciókat is érdemes kihasználni, például a Sberbank Árgaranciáját június 30-ig. A pénzintézet kedvezőbbre módosítja hitelajánlatának kamatát, ha másik banktól hozunk egy kedvezőbb ígérvényt ugyanazon feltételek mellett felvehető konstrukcióról. 

Szintén kedvezményes kamat érhető el januárban a legtöbb pénzintézetnél abban az esetben, ha magas jövedelmet igazolunk a hitelfelvételnél. Ez jellemzően 250 000 forint feletti havi nettót jelent, ebben az esetben akár 5-10 százalékponttal jobb ajánlatot is kaphatnak a hiteligénylők. 

A Bank360 szerint a januári érdeklődés messze nagyobb a korábbi években megszokottnál. A szakportálnál mért adatok alapján például az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal magasabb a személyi kölcsönök iránti érdeklődés, amelynek egyik oka, hogy egyre többen akarják kihasználni az olcsóbb hitelekben rejlő lehetőségeket.  

Gyorsasági játék

Aki sikeresen igényel, annak ma már nem kell napokat várnia a hitel folyósítására - legalábbis erről számol be a Bank360. Több pénzintézet is elindult az online személyi kölcsön igényléssel tavaly, így akár a kanapéból is lerendezhetjük az egész folyamatot, egy órán belül pedig a számlánkon lesz a pénz. Ha a hagyományos utat választjuk és a bankfiókban szeretnénk ügyet intézni, akkor sem kell sokat várnunk, ma már átlagosan két munkanapon belül megérkezik a folyószámlára az igényelt kölcsön.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.