<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Lengyelországban péntektől moratóriumot vehetnek igénybe a lakáshitelek felvevői, a törlesztéseket az idei és a jövő év négy-négy hónapjában függeszthetik fel. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint a kedvezmény célja az infláció okozta bizonytalanság enyhítése.

A lengyel parlamentben július elején megszavazott törvény értelmében a saját lakásra zlotyban felvett hitelek törlesztését a folyó negyedévben augusztusra és szeptemberre lehet felfüggeszteni a péntektől a bankokhoz benyújtható nyilatkozat alapján.

Enyhítik a bizonytalanságot. Fotó: Depositphotos
Enyhítik a bizonytalanságot. Fotó: Depositphotos

Kéthavi részletre kérvényezhető a moratórium az utolsó negyedévben is, jövőre pedig negyedévente egy-egy részlet törlesztése halasztható el.

A felfüggesztett részletek a hiteltörlesztési időszak végére kerülnek át többletkamat nélkül, a hitel futamideje hosszabb lesz az elhalasztott hónapokkal.

Mateusz Morawiecki pénteki sajtóértekezletén az infláció okozta társadalmi hangulatokra utalva kiemelte: a hiteltörlesztési moratórium célja

"a mai időkre jellemző bizonytalanság enyhítése".

(MTI)