TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. február 18. 13:38
mfor.hu

További részletek árult el Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a családvédelmi csomagról.
 

Amellett, amit eddig tudtunk kiderült, hogy:

  • A 18-40 év közti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjükre nem. A kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel, és törleszti.
  • Ha se a férjnek, se a feleségnek nem született gyereke, de korábban voltak házasok, jogosultak a 10 milliós kamatmentes hitelre. Viszont ha valamelyik félnek van gyereke egy korábbi házasságból, akkor a másiknak első házasságban kell élnie
  • A támogatás további feltétele a legalább hároméves munka-, vagy felsőoktatási jogviszony, a legfeljebb 10 millió forintos összegű hitel júliustól vehető fel, a lehetőséggel 2022 végéig lehet élni.

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik - írja az MTI. 

Ha nem jön a baba, jön a piaci hitel

Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.  Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg.

Frissítés:

Novák Katalin a csok újításokról is beszélt. Az államtitkár példaként említette, hogy ha egy családban két gyermeket nevelnek, vagy vállalnak, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, bármilyen lakást vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok mellé.

Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor – tette hozzá.

Mi változik július elsejétől?

  • Ekkortól törlik el a használt ingatlanok csokos vásárlásánál jelenleg létező 35 millió forintos értékhatárt
  • A kétgyermekes családoknak is megnyílik a hitelelengedés lehetősége, és megemelik a nagycsaládosok hitelelengedésének az összegét. A második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot. A hitelelengedés nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is.
  • A csok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.