<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.

Látványosan csökken a kiadó lakások vidéki kínálata

Vizsgálódásunk ezúttal a három legnagyobb egyetemi városra, Debrecenre, Szegedre és Pécsre terjedt ki, a hirdetéseket 2021 februártól júliusig vizsgáltuk. “A hirdetett kiadó lakások száma ezen időszak alatt folyamatosan csökkent mindhárom városban. Ezt persze nem csupán az egyetemisták, főiskolások bérlései alakították, de azt mutatja, hogy folyamatos a kereslet a bérlemények iránt, így ha jó ajánlatot találunk, nem érdemes sokáig gondolkodni rajta - érdemes mielőbb lecsapni rá!” - figyelmeztet Ballagó Antal, az Ingatlantájoló.hu oldalt is üzemeltető Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője.

Debrecen, te drága!

A lakások bérleti díja a legnagyobb vidéki városunkban, Debrecenben volt a legmagasabb, itt júliusban már átlagosan közel 154 ezer forintot kellett fizetni egy kiadó lakásért, a lakások átlagos bérleti díja négyzetméterre vetítve pedig 2479 forint volt.

(Fotó: Pixabay.com)
(Fotó: Pixabay.com)

Összevetésképp: a fővárosban az átlagos díjak nem sokkal magasabbak, de a diákoknak ideális kisebb, jó lokációjú (felsőoktatáshoz közeli, belsőbb elhelyezkedésű) lakások inkább 4 ezer forint körüli áron érhetők el. Vidéken tehát még mindig jelentősen, havonta akár 30-50 ezer forinttal olcsóbban is elcsíphető egy egy-két személynek alkalmas kis lakás.

Visszatérve a vidéki trendekre: Pécsett  is drágultak a kiadó lakásokért kért díjak év eleje óta. Itt a lakások átlagos bérleti díja a nyárra 134 ezer forintig, a négyzetméterre vetített ár pedig 2.295 forintig nőtt. Szegeden ennél olcsóbban lehetett lakást bérelni. Júliusban átlagosan 131 ezer forintot kértek egy lakásért, míg a bérleti díj egy négyzetméterre vetítve 2173 fprint/nm volt átlagosan.

Ez a trend, mármint a Szegedi és a Pécsi árak egymáshoz viszonyított aránya egyébként májusban fordult meg, áprilisig ugyanis Pécsett volt a legalacsonyabb a kiadó lakások átlagára, ugyanakkor a négyzetméterre vetített átlagár végig Szegeden volt a legalacsonyabb a vizsgált időszakban.

Érdekességként fűzzük hozzá, hogy míg a fenti árakon Debrecenben és Szegeden 57-62 nm közötti lakásméret volt a kínálat átlaga, addig Pécsett valamivel kisebbek a kiadásra kínált lakások, az átlagos méret 53-58 nm között változott év eleje óta.

Nem egyenlőek: 10-17 százalék közt változott a drágulás mértéke

Az Ingatlantájoló.hu szakértője szerint az áremelkedés mértéke már városonként más-más képet mutat, hiszen míg - az amúgy sem olcsó - Debrecenben februártól júliusig 14 százalékkal, addig Pécsett ugyanebben az időszakban 17 százalékkal nőttek az árak. Érdekes, hogy a drágulás Szegeden volt a legkisebb. Itt mindössze 10 százalékkal nőttek a bérleti díjak a vizsgált időszakban, pedig nagyobb tere lett volna a növekedésnek, hiszen a déli nagyváros kiadó lakásai amúgy is a legolcsóbbak közé tartoznak a vidéki nagy egyetemvárosok közt. (A négyzetméterre vetített átlagár növekedés Szegeden és Debrecenben 8-8 százalékos volt februártól júliusig, míg Pécsett ugyanez a mutató 6  százalékot tett ki.)

Eltűntek a kínálatból a legolcsóbb szobák, lakások!

Végezetül nézzük, hogy hol mennyiért kínálták a legolcsóbb és legdrágább önálló lakásbérleti lehetőségeket 2021 augusztusában. A legolcsóbb lakások induló ára Debrecenben volt a legmagasabb: itt 70 ezer forint volt a legalacsonyabb bérleti díj júliusban, ami eléggé takaros, igaz udvari és úgynevezett apartman-lakásokat jelentett a belvárosban. A klasszikus önálló lakások indulóára inkább 75-80 ezer forint volt. A szobák 40 ezertől indultak, de ez egy kicsi, 10 négyzetméteres félszobát jelent.

Szegeden 60 ezer havonta a legolcsóbb önálló lakás, s bár belvárosi, de félszuterén otthonról van szó.  Szobát már 35 ezer forintért ki lehetett bérelni júniusban és júliusban, ez a “belépő havi szobaár” februárban azonban még csak 28,5 ezer forint volt.

Pécsett a legolcsóbb szobát 30 ezer forintért lehetett kibérelni a nyár vége felé, holott a legolcsóbb szoba bérleti díja februártól májusig mindössze 16,5 ezer forint volt. A nagyobb helyi kínálat miatt önálló, másfél szobás uránvárosi lakást már 60 ezer forinttól találunk Pécsett, aminek  az állapota elfogadható, de nem hibátlan.

A legdrágább kiadó lakást természetesen szintén Debrecenben hirdették, februártól májusig még 650 ezer, júniustól azonban már 750 ezer forintért lehetett ingatlant találni ebben a kategóriában. Pécsett a teljes vizsgált időszakban havi 620 ezer forintért lehetett kibérelni a legdrágább lakást, míg Szegeden a luxus-bérlet is keresett volt, hiszen a legmagasabb bérleti díj fokozatosan csökkent februártól májusig 495 ezer forintról 300 ezer forintra, majd júniustól júliusig 330 ezer forintról 320 ezer forintra.

Kiadná az albérletét? Próbálja ki az Ingatlantájoló új licit szolgáltatását!

Az Ingatlantájoló.hu oldalon a nyár elején indult új, igen hatékony hirdetés-kiemelési rendszert, avagy licit-rendszert már több száz hirdető használja nagy megelégedéssel nap mint nap az Ingatlantájolón. Ennek lényege, hogy hirdetéseink a lehető legjobb pozíciót érjék el a találati listában. A jobb pozícióért kreditekkel lehet licitálni, amiket nagyon egyszerűen, akár bankkártyával is meg lehet vásárolni, így a fizetés után rögtön jóvá is íródnak kreditegyenlegünkön.

Az új licitrendszer egy sokkal igazságosabb kiemelési rendszer, ahol a kisebb hirdetők is ugyanolyan eséllyel indulnak, mint a nagy ingatlanirodák, és egyedül a saját stratégiánkon és kredit egyenlegünkön múlik, hogy a hirdetésünket a lehető legjobb pozícióban helyezzük el. Sőt, pár napja már lehetőség van több hirdetést is egyszerre kiemelni, illetve valós időben megmutatjuk Önnek a konkurens hirdetések kreditértékét. Nyilvánvaló ugyanis, hogy minél előrébb van egy hirdetés a találati listában annál, többen nézik meg  és annál több érdeklődő jelentkezik rá.