<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyből kiderült, milyen áron vehetjük a gázt és az áramot 2023 első hónapjaiban.

Ahogy az a Közlönnyel nagyjából egyidőben kiadott energiaügyi miniszteri közleményben is olvasható: nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak januártól. Lantos Csaba emlékeztet: az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is

– tájékoztatott a tárcavezető.

A rendeletek január 1-jén lépnek hatályba, és a vártnál egy hónappal hosszabb időszakra rögzítik a gáz- és áramárakat: nem csak az első negyedévre, hanem április végéig. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak - írta ezzel kapcsolatban Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Hozzátette azt is: januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

Az érvényben maradó rezsitarifák:

- az átlagfogyasztás feletti piaci ár a földgáz esetében 22,002 Ft/MJ
- a villamos energia "lakossági piaci ára"
a) A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
b) B (alap) árszabás esetén 60,935 Ft/kWh,
c) az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 Ft/kWh.