2p

A szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyből kiderült, milyen áron vehetjük a gázt és az áramot 2023 első hónapjaiban.

Ahogy az a Közlönnyel nagyjából egyidőben kiadott energiaügyi miniszteri közleményben is olvasható: nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak januártól. Lantos Csaba emlékeztet: az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is

– tájékoztatott a tárcavezető.

A rendeletek január 1-jén lépnek hatályba, és a vártnál egy hónappal hosszabb időszakra rögzítik a gáz- és áramárakat: nem csak az első negyedévre, hanem április végéig. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak - írta ezzel kapcsolatban Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Hozzátette azt is: januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

Az érvényben maradó rezsitarifák:

- az átlagfogyasztás feletti piaci ár a földgáz esetében 22,002 Ft/MJ
- a villamos energia "lakossági piaci ára"
a) A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh,
b) B (alap) árszabás esetén 60,935 Ft/kWh,
c) az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 Ft/kWh.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!