2019. május 2. 06:40

Ha gond van, az MNB megteszi a szükséges intézkedéseket.

Lapunk írt először arról, hogy a kereskedelmi bankok aggódnak az Azonnali Fizetési Rendszer közelgő bevezetése miatt, mert még nem állnak készen az utalások elindítására és fogadására real time-ban. Egy bank biztosan.

Matolcsy György a gazdasági bizottság ülésén Matolcsy György a gazdasági bizottság ülésén

A júliusra időzített startot követően másodperceken belül megjelenik a számlánkon az utalás. További hozadéka a rendszernek, hogy hétvégén is sor kerül a jóváírásokra. Ez nagy könnyebbség a számlatulajdonosoknak, de a legnagyobb könnyebbséget a nyugdíjasok számára jelentené az intézkedés. A megszokott utalási nap 12.-e, és ha ez a nap hétvégére esik, akkor a megelőző munkanapon történik a nyugdíjak utalása. Csakhogy származott már abból galiba az államkincstárnál, hogy rosszul állították be az utalási napot - mint az történt idén januárban - emiatt a nyugdíjak csak késve jutottak el a jogosultakhoz.

Ezen is változtatna az azonnali fizetés bevezetése, nem kellene bűvészkedni a határnapokkal, bár erre vonatkozó megkereséseinkre - a nyugdíjakra is kiterjesztik-e az azonnali fizetést - nem kaptunk egyértelmű választ. Az államkincstár honlapján megtalálható utalási naptár szerint az év második felében is lesz olyan hónap, amikor a 12-e hétvégére esik, ezért a szervezet előrehozott utalással kalkulál. Vagyis mintha az azonnali fizetés, a hétvégi utalás bevezetése a nyugdíjkifizetésekre nem vonatkozna.

Ami a júliusi határidőt illeti, egy parlamenti képviselő a jegybanknak tett fel kérdéseket erre vonatkozóan.

A válaszadó, Matolcsy György szerint "a fizetési rendszerekbe vetett bizalom és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében az MNB számára is kiemelten fontos az azonnali fizetési rendszer kockázatoktól és fennakadásoktól mentes indulása. Amennyiben az indulás előtt olyan információk merülnek fel, amelyek az eredeti tervek felülvizsgálatát teszik szükségessé, az MNB bármikor késlekedés nélkül megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben az ilyen intézkedés bármilyen okból szükségessé válik, az arra vonatkozó döntést az MNB olyan időpontban és olyan módon fogja meghozni, hogy a szolgáltatók oldalán működési kockázat ne merüljön fel, az állampolgárok megfelelő tájékoztatása pedig biztosítva legyen."

Ebből könnyű kiolvasni, hogy amennyiben bármilyen kétség merülne fel az azonnali rendszer stabilitása körül, a jegybank kész elodázni a bevezetését. Piaci hírek szerint a legnagyobb pénzintézet, az OTP például nem bánná, ha kis időre el lehetne halasztani az indulást. Más bankok korábban úgy nyilatkoztak említett cikkünkben, hogy a maguk részéről készen állnak a rendszer bevezetésére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.