2018. július 20. 11:44
MTI

A korrupció, megvesztegetés, hatalommal való visszaélés és kényszerítés miatt kirótt büntetés után ezt most hűtlen kezelés és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatta kapta. A volt dél-koreai elnöknek így összesen 32 évet kell ülnie.

Összesen harminckét évet kell börtönben töltenie Pak Gun Hje volt dél-koreai elnöknek, miután pénteken egy bíróság további nyolc év börtönbüntetésre ítélte kormányzati alapok hűtlen kezelése és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatt. A bíróság egyúttal 3,3 milliárd vonos (810 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezte a politikust.

Pak Gun Hje bilincsben (MTI/EPA) Pak Gun Hje bilincsben (MTI/EPA)


A törvényszék szerint Pak bizalmasaival összejátszva 30 milliárd vonos (7,38 milliárd forintos) veszteséget okozott az állami titkosszolgálatnak. Az exelnök emellett beavatkozott a konzervatív kormánypárt jelöltjeinek kiválasztásába a 2016-os parlamenti választásokon. Az ügyészek eredetileg 15 év börtönbüntetést kértek Pakra.

Dél-Koreában bevett gyakorlat, hogy a hírszerzés minden évben különleges, a könyvelésben és a parlamenti jelentésekben nem feltüntetett pénzalapokba utal át pénzt az elnöki hivatal számára - hívta fel a figyelmet a bíróság. Mivel a hírszerzés ezért cserébe semmiféle előnyt nem kapott, és egy rögzített összeget bocsátott rendszeresen Pak rendelkezésére, a törvényszék kizárta, hogy vesztegetés történt volna, ahogy azt előzőleg gyanították. Ugyanakkor az exelnököt vétkesnek találták hűtlen kezelésben, miután a hírszerzéstől kapott pénz egy részét magáncélra költötte. Ezekből az összegekből fizette titkos telefonszámláit, szöuli magánrezidenciája karbantartásának költségeit és orvosi kezeléseit. Emellett az alapokból kaptak bónuszt Pak bizalmasai.A 66 éves volt államfő tagadta bűnösségét, és nem volt jelen az ítélethirdetéskor. Az egykori elnök eddig minden tárgyalását bojkottálta arra hivatkozva, hogy az elleni indított eljárás politikai boszorkányüldözés, az igazságszolgáltatás pedig tisztességtelen vele szemben. Pakra áprilisban már 24 év börtönbüntetést szabtak ki korrupció, megvesztegetés, hatalommal való visszaélés és kényszerítés miatt, vagyis összességében már 32 évet kell börtönben töltenie.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.