<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tíz munkanap van a kártalaításra, 100 ezer euró értékben juthatnak a pénzükhöz a bank ügyfelei.

Megjelent az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján a közlemény a Sberbank betéteseinek kártalanításáról szerdán délelőtt - írta meg az MTI.

Mután a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, az OBA megerősítette, "a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást". (Kandrács Csaba, az MNB alelnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése; a kifizetési folyamat utána indulhat meg.)

Az OBA emlékeztett rá, a törvényi előírás szerint 10 munkanapja van a kártalanításra. Az alap felhívta a figyelmet arra, hogy betétesenként főszabály szerint legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forint értékben fizet kártalanítást azon betétesek részére, akiket a Sberbank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénynek megfelelően azonosított.

A kártalanítás érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük, az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére - írták.

A kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket. A Sberbank betéteseinek kártalanításáról az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján (www.oba.hu), valamint a Sberbank honlapján elhelyezett közleményekben - húzták alá.

A közleményben arra is kitértek, hogy az Európai Unió területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett betéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja.

Az OBA 1993 óta áll a betétesek szolgálatában, az eddigi legnagyobb kártalanítási ügyében, 2015-ben a DRB bankcsoport 73 ezer betétesének fizetett 20 munkanapon belül 103 milliárd forintot. A kártalanítással kapcsolatos tapasztalatokat az OBA Fehér könyve tartalmazza, amely megtalálható az OBA honlapján.

Az OBA kártalanítás kifizetésének határideje tavaly január 1-jétől 10 munkanap - idézték fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.