2019. február 12. 11:25
mfor.hu

Tudjuk, még csak február van, de Horvátország annyira népszerű egész Európában, hogy lassan kezd betelítődni a nyári kínálat. Ha szép helyen szeretnénk nyaralni, ne halogassuk nyárig a döntést.

Hosszú évek óta Horvátország a legnépszerűbb külföldi nyaralási úticél. Mára egész végig jó minőségű autópálya vezet az összes fontosabb desztinációhoz. Gyakorlatilag a legközelebbi tengerpartot, Budapestről számított 5-6 órás vezetéssel könnyen elérjük. A Horvátországinfó utazási oldal szerint már most telített a horvát tengerpart, nem érdemes nyári, akciós ajánlatokra várni.

Közel 7%-os folyamatos növekedést produkál a horvát turizmus

2018-ban majdnem 20 millió turista érkezett Horvátországba nyaralni. Ez 6,5%-os növekedés 2017-hez képest (amikor 15%-ot növekedett egy év alatt a horvát turizmus). Legtöbb vendég Németországból, Szlovéniából, Olaszországból, Cseh- Lengyel- és Magyarországról érkezett.

Továbbra is, az Isztriai-félsziget a legnépszerűbb, majd a Split régió és a Kvarner öböl következik. A magyarok nem szeretnek annyit vezetni, így a Kvarner öböl térségébe – Krk sziget, Crikvenica, Pula – illetve Zadar, s annak környékére utazunk a legszívesebben.

Már most több mint 40%-kal több a turista

Tudjuk még csak február eleje van, de folyamatosan jönnek a rekord számok. Idén januárban 41%-al több turista érkezett Dubrovnikba, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel arányosan, nyárra szinte már alig lehet szállást foglalni. Dubrovnik egyébként annyira népszerű lett, hogy majd minden évben megemelik a várfal körbesétálós belépő árát, a vár körül pedig turista számláló beléptető kapukat helyeztek el. Egyszerre maximum 8 ezer turista lehet Dubrovnik óvárosában. Ha a beléptető vöröset jelez, várnod kell míg ki nem jön valaki.

Igényesebb helyre, de rövidebb időre utazunk

Folyamatosan megfigyelhető az a tendencia, hogy az eddigi tipikus olcsóbb apartmanos egy hetes nyaralások helyett, inkább minőségi, új bútorzatú apartmant / hotelt foglalunk, s inkább 5-6 napra utazunk el. A minőségi igény az egész horvát turisztikai felhozatalra is jellemző. Számos új építésű apartmanház épül, régieket felújítják, s egyre több 5 csillagos hotel komplexumok, butik hotelek épülnek minden évben.

Közeli vagy mediterrán helyre utazzak?

Ahogy az előzőekben említettük, megváltoztak a magyarok nyaralási szokásai. Inkább igényesebb közeli nyaralóközpontokba utazunk, ott maradunk helyben, s inkább a nyaralás hosszán „spórolunk”.

Az elmúlt évek siker települése egyértelműen a Pula mellett található Medulin lett. Vagy 10 éve, azt sem lehetett tudni hol van Medulin, de az itt található hatalmas kiterjedésű, homokos tengerpart miatt, hatalmas turisztikai fejlesztésekbe kezdtek a horvátok, s mára Medulin az Isztriai-félsziget egyik legvonzóbb úticélja lett.

Közel 2 kilométer hosszú, nagyon lassan mélyülő homokos tengerpart található Medulinban. A sétáló utcákat szépen lekövezték, igényes, modern éttermek, bárok kírésik egymást a tengerparton. A strand mögött egy pici vidámpark is található, egyszóval minden adott itt, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. Ami a szálláskínálatot illeti, megtalálhatók a 3, 4 csillagos hotelek, a kempingekben közvetlen tengerparti luxus mobilházakat bérelhetünk, de számos medencés, felső kategóriás apartmanból is válogathatunk.

Ha nem probléma számunkra, hogy Budapesttől akár 800 kilométerre is elutazzunk, akkor a Split régió lesz számunkra az ideális választás. A Hvar szigetben érdemes gondolkozni. Hvar például egy tipikus velencei, középkori város. Hvar szinte eredeti állapotában megmaradt. Ez a város volt a Velencei Köztársaság téli hadi kikötője. Itt telet a teljes velencei hadiflotta amikor félő volt, hogy Velence befagy, tehát látnivaló / műemlék van bőven. Hvarban az a jó, hogy akkor is tökéletes választás, ha semmi mást nem szeretnénk, csak a tengerparton pihenni és egy romantikus városban sétálgatni.

Számost kirándulási, buli lehetőség van a környéken. Pontosan a várossal szemben fekszik a Pokol szigetek. Ide kis taxi hajóval tudunk átmenni. Több kristálytiszta, érintetlen tengerpart található itt, de a szigetecske különlegessége a Carpe Diem nevű szórakozóhely, ahol éjjel-nappal megy a buli. Nem csak a Carpe Diem ilyen, több éjjel-nappal nyitva tartó bulihely van még Hvar város peremterületén. Nagyon sok hajós kirándulás indul innen Hvarról, így akár minden napra jut valami felfedeznivaló.

Az előbb bemutatott Medulin inkább olyan ottülős, kényelmes, Hvar viszont azoknak lesz jó választás, akik élni szeretnék az életüket.

Mire figyeljünk a nyaralásunk megszervezésekor?

  • A legnagyobb főszezonban, vagyis július közepes és augusztus közepe között a legmagasabbak a szálláshelyek árai. Érdemes átgondolni, hogy egy-egy hetet csúsztatunk a nyaraláson, hiszen nagyon hamar lefoglalják a főszezoni nyaralásokat.
  • Ha lehet, ne szombattól-szombatig nyaraljunk. Pár éve csak szombattól-szombatig lehetett szállást foglalni. Mára ez a szokás megváltozott, azonban nagyon sokan megszokták ezt az ütemezést és így utaznak. Szombatonként elég nagy dugók alakulnak ki az autópályákon, így érdemes egy-egy napot tolni a nyaraláson.
  • Időben foglaljuk le a szálláshelyünket. Ez is egy új szokás kezd lenni a magyarok körében - hogy időben megtervezik a nyaralásukat - így sokan már januárban lefoglalják a szálláshelyüket. Meg kell jegyeznünk, hogy a legnépszerűbb úticélok esetében a főszezonra sok esetben már a szálláshelyek 80%-át eladták, így nem várakozhatunk sokáig ezzel a döntéssel.

És a Plitvicei tavak

És néhány szóban beszéljük a Plitvicei tavakról is. Ha mondjuk a Hvar szigeten nyaralunk, pontosan útba esik hazafelé a csoda szép Plitviciei tavak. Több 3-4 csillagos szálloda van a park közelében, de hasonlóan igényes panziókban, reggelis apartmanokban is megszállhatunk.

A javasolt útvonal egy 4-5 órás kellemes séta. Ebédeljünk meg még a park területén, nézzük meg a park végén található nagy vízesést, szedjük össze a családot s aznap még kényelmesen vissza tudunk vezetni Magyarországra. A Plitvicei tavak például egy jó kitérő, ha szombatig tart a nyaralásunk, viszont nem szeretnénk órákat az autópályán állni a dugóban. Szépen lekanyarodunk, sétálunk egyet vasárnap és még aznap kényelmesen hazavezetünk.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok