2019. szeptember 4. 13:20

Szerencsére nagyon sokat fejlődött a kutyatartás hazánkban az elmúlt évtizedekben. Sokan élnek, sportolnak vagy éppen dolgoznak kutyákkal. Rengeteg ember foglalkozik azzal, hogy a kutyákkal együtt töltött életük minőségben megfeleljen mind az állatoknak, mind a gazdáiknak. Sokan nevelnek, mentenek, képeznek vagy éppen gyógyítanak állatokat, mind fizikálisan és mentálisan egyaránt. Nagy előrelépés ez a felelős kutyatartásban, de még sok feladat van hátra.

Sztereotípiák

A kutyák szeretet- és feladatéhsége gyakorlatilag kiapadhatatlan. Folyamatosan tanulunk egymástól, együtt fejlődünk, változunk. De vannak olyan előítéletek, sztereotípiák, amiket le kell győznünk a kutyatartásban. Vannak, akiknek a kutyatartás vagy kutyás lét teljesen ismeretlen fogalom, vagy csak negatív tapasztalatuk van. Ők nem látnak mást, mint egy veszélyforrást vagy zavaró tényezőt ezekben az állatokban. Pedig ez nincs így.

És vannak olyanok, akik ugyan nem zárkóznak el, sőt kifejezetten szeretik a kutyákat, de mégsem ismernek vagy félreértenek bizonyos kutyatartás kapcsán felmerült szavakat, kifejezéseket, mint például póráz, hám, szájkosár, kennel.

Magyarázat

A kenel vagy kennel, esetleg kutyabox pont egy olyan szó, amit érdemes kifejteni. Sokan még mindig arra asszociálnak, hogy ez valamiféle börtön vagy büntetés az állatnak, de ez így ebben a formában helytelen. Akik mégis eszerint használják, azok helytelenül cseleksznek, és ez egyáltalán nem elfogadott. Erre mindenképp szeretnék felhívni a figyelmet.

Kinek jó a kutyakennel?

Összefoglalva, sokan élnek együtt a kutyájukkal, és osztják meg az életterüket a kedvencükkel. Ezzel jót akarnak, de nem mindenkinek van erre lehetősége, és vannak kutyák, amiknek kifejezetten szükséges, hogy meglegyen a saját kis birodalma. A kennel akkor jó, ha nem kényszer, ezeknek az állatoknak szükségük van úgymond a saját helyükre, amit birtokolhatnak. Ezeknek a kutyáknak szükséges a nagy élettér, és ehhez hozzátartozik a szabad, nyitott kennel is.

Megfigyelhetjük, hogy amikor nincs kennel, akkor „építenek” maguknak egyet, ásnak egy bemélyedést egy olyan helyen, ami kellőképpen árnyékos, mégis jól belátható onnan a terület, de védett. A kennel pont ebben segít. Ez lehet az a hely, ami csak az övé, itt vannak a legjobb dolgok, a tál kényelmes magasságban van rögzítve, nem csúszkál a földön, friss víz az árnyékban, itt nem szólnak rá, ha összekoszolja, ide nem jöhet másik kutya, ez csak az ő kis birodalma.

Ez nem börtön

Soha nem szabad úgy kezelni, hogy a büntetés eszköze legyen a kennel vagy akár a lakásunk. Mert az egyedüli áldozat maga a kutya lesz. Ezért használjuk úgy a kennelt, amire kitalálták! A SINB-nél számtalan különböző kennelt találsz, nézz körbe náluk!

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!