2019. július 16. 13:18
mfor.hu

Ha úgy dönt, hogy lecseréli a bejárati ajtót, vagy egyszerűen nincs más választása, mert a régi már olyan rossz állapotban van, akkor valószínűleg számításba veszi a biztonsági ajtó beépítését is. Ez egy logikus lépés, hiszen a behatolásokkal szembeni védelem mellett olyan extrákhoz is hozzájuthat így, amiket a normál ajtók nem biztosítanak.

Amikor azonban keresgélni kezd a piacon, azonnal millió kérdés merülhet fel Önben azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontokat is kell figyelembe vennie a vásárlás során. Vagyis, hogy milyen egy jó biztonsági ajtó.

Érdemes a leggyakoribb betörési módszerek ellen védekezni

A tények: évente körülbelül 45.000 betöréses lopás történik országszerte, legalábbis ennyiről van tudomásuk a hatóságoknak. Ez már önmagában döbbenetes szám, de még érdekesebb az a kutatás, amit az Országos Kriminológiai Intézet végzett éppen a büntetésüket töltő profi betörők körében. Az általuk adott válaszokból is az derült ki, hogy általában a legprimitívebb módszerekkel jutnak be a lakásokba, házakba: befeszítik vagy benyomják az ajtót, vagy egyszerűen berúgják.

Az interjúk még egy érdekes összefüggésre rávilágítottak: sem a túl magas, sem pedig a túl csekély védelem nem kifizetődő! Az utóbbi teljesen logikus, vannak azonban olyan bűnözők, akik kifejezetten a jól védett ingatlanokat keresik, mert ott nagyobb értékeket sejtenek, ami megéri az erőfeszítést.

Visszatérve a kiindulási pontra: amikor a lakás biztonságáról gondolkodunk, akkor a már említett, leggyakoribb módszerek ellen kell felvértezni magunkat.

A jó biztonsági ajtó legfőbb ismérvei

A biztonsági ajtókat érdemes tehát úgy kiválasztani, hogy megvédjenek a közkedvelt betörési módszerektől. Nézzük, ezek alapján mit tud egy minőségi biztonsági ajtó:

  • Megvéd a felfeszítéses behatolástól: egy régi fa vagy műanyag ajtóval pillanatok alatt elbánnak a bűnözők. A MABISZ által minősített fém, illetve fa burkolattal rendelkező acél biztonsági ajtókon azonban viszonylag hosszú ideig tart áthatolni, így ez visszatarthatja a betörőket.

  • Nem lehet le- vagy kiemelni: a kiemelés szintén egy jól bevált behatolási módszer, amit a süllyesztett zsanérok tesznek lehetetlenné azáltal, hogy nem lehet hozzájuk férni.

  • A megfelelő zárszerkezettel rendelkezik: a fúrás ellen a cilinderes zárbetétek jelentenek megoldást, míg a finomnyitást akkor lehet kivédeni, ha a zár csupán az ezt a célt szolgáló eszközzel nyitható.

Milyen egyéb szempontokra figyeljen még oda?

A tűzesetek száma Magyarországon 30.000 fölött van egy évben, ezért érdemes úgy választani biztonsági ajtót, hogy az ilyen katasztrófák ellen is védelmet nyújtson. Emellett a hang- és hőszigetelés is praktikus lehet, hogy gondtalanul élvezhesse otthona nyugalmát.

Végezetül egy utolsó gondolat: feltörhetetlen ajtó nincs, de olyan igen, ami annyira megnehezíti a betörők dolgát, hogy inkább nem próbálkoznak vele.