2p

Pedig a virsli még nincs is a kiugróan drágult élelmiszerek között.

Az ellenzéki propaganda terjesztésével igazán nem vádolható MTI közölte a KSH ábráját a sertésvirsli átlagárának magyarországi alakulásáról 2005 és 2022 novembere között. Mint ezen látható, a valaha volt, ezer forint alatti árak után 2014 és 2019 között szinte alig drágult a virsli, hiszen 1640 forintról csak 1770 forintra emelkedett egy kiló áltagos ára, hogy aztán 2020-ban már 2070, 2021-ben pedig már 2110 forintba kerüljön.

Eljött viszont a 2022, és a brutális, a hivatalos adatok és laptársunk a Privátbankár Árkosár-felmérése alapján is az 50 százalékot közelítő élelmiszer-infláció éve, és idén már novemberben is a megdöbbentő 3040 forintra mérte a KSH egy kiló sertésvirsli átlagos árát.

Egy kilogramm sertésvirsli átlagos ára 2005 és 2022 között Magyarországon. Ábra: KSH
Egy kilogramm sertésvirsli átlagos ára 2005 és 2022 között Magyarországon. Ábra: KSH

Ha jobban belegondolunk, akkor ez persze nem is olyan vészes, hiszen "csak" 44 százalék körüli áremelkedést jelent tavalyhoz képest, bár elképzelhető, hogy a korábbi adatokat év végén, és nem novemberben rögzítették. Mindenesetre aki nagyobb társaság megvendégelését tervezi szilveszterkor, az jobban teszi, ha minden meghívottat megkér arra, hogy saját virslifogyasztását fedező mennyiséggel érkezzen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!