2p

Növekedett a vagyon, csökkent a díjterhelési mutató az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, sőt a befektetési költségek is.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi - a vagyonra vetített - klasszikus díjterhelési mutatója 0,69 százalékra csökkent a korábbi 0,72 százalékról, ennek egyik oka a jelentősen növekedő vagyon, a másik a nagyobb összegű tagdíjbefizetéseknél alkalmazott sávos, csekélyebb működési költségelvonás - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a vagyonarányos befektetési költségek a tavalyi magas hozamok miatti vagyonkezelői sikerdíjak ellenére is csak minimálisan nőttek, így a pénztárak továbbra is versenyképes nyugdíjmegtakarítási megoldást nyújtanak.

Arra is kitértek, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit visszamenőleg kifejező klasszikus díjterhelési mutatón belül 2023-ban a működésre a tagoktól levont díjrész 0,31 százalékról 0,27 százalékra apadt. A mérséklődés oka, hogy ennél a mutatónál a működésre és likviditási tartalékképzésre levont összeget a vagyonhoz viszonyítják, márpedig a tavalyi jelentős, 21 százalékos vagyonnövekedés miatt így fajlagosan csökkent a működési díjterhelés.

További részletek a Privátbankáron olvashatók, itt>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!