2018. augusztus 29. 08:03
MTI

Az első fél évben 15 százalékkal több pénz folyt be az intézményekhez, mint tavaly.

Az idén ismét rekordot dönthet a díjbevétel az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, miután az első hat hónapban  60,6 milliárd forint folyt be az intézményekhez, 15 százalékkal több, mint tavaly - írta a Világgazdaság szerdán. 

A jegybank adatait ismertetve a lap kitér arra: hiába változtak 2017-ben a cafeteriaszabályok előnytelenül a pénztárak számára, a munkáltatói hozzájárulások csak átmenetileg estek vissza tavaly, idén már ismét nőnek. Az első fél évben a cégek 19,15 milliárd forinttal járultak hozzá dolgozóik nyugdíjcélú megtakarításaihoz, ez 9 százalékkal több a tavalyinál. A pénztártagok egyéni befizetéseinek összege 24,2 százalékkal nőtt, a fél év végén már megközelítette a 42,4 milliárd forintot, emellett több mint 10 milliárd forintnyi adóvisszatérítés is gyarapította a számlákat.

Rossz hír azonban, hogy a tőzsdék esése és az állampapírhozamok emelkedése miatt a kasszák befektetésein veszteség keletkezett. Fél év alatt 35,7 milliárd forintot buktak el, így teljes vagyonuk csökkent az év végi, rekordnak számító 1392 milliárdról 1379,4 milliárd forintra - írta a lap, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy egy átlagos pénztártag egyenlege még mindig 1,2 millió forint fölötti.

Érdekesség, hogy elindult a járadékfizetés is a pénztáraknál. Az MNB adatai szerint a második negyedévben összesen 2,63 millió forintot utaltak ki a nyugdíjba vonuló pénztártagoknak.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!