<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A reptéri forgalom folyamatosan kúszik feljebb: az utasszám a Covid előtti idők 60 százalékánál jár, az akkori desztinációk 80 százaléka érhető el, de közel egytucatnyi új célállomást már bejelentettek.

Hónapról hónapra épül vissza az utasforgalom a budapesti repülőtéren

A Budapest Airport közleménye szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tovább emelkedik az utasforgalom: már a 2019-es, vagyis a járvány előtti szint csaknem 60 százalékánál tart.

Az év első hónapjában összesen 562 635 utas fordult meg a budapesti légikikötőben, amely a tavalyi év - járvánnyal erőteljesen sújtott - azonos időszakához képest több mint 750 százalékos növekedést jelent.

Jelenleg összesen 37 ország 101 repülőtere érhető el közvetlenül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, 27 légitársaság kínálatában, ez a 2019-es elérhető desztinációk 80 százalékát jelenti.

Januárban a legnépszerűbb úticélok London, Párizs, Moszkva és Dubaj voltak.

Ami a légi áruszállítást illeti, a tavalyi, 183 362 tonnás rekord cargo áruforgalom után 2022 januárjában sem tört meg a légi áruszállítás lendülete. Az év első hónapjában a budapesti repülőtéren kezelt áru mennyisége elérte a 15 748 tonnát, ami – mindössze 8,2 százalékos járatszám bővülés mellett – 25,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Több új célállomással készül a nyárra a Budapest Airport

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2022-es nyári menetrendjében újdonságok is felbukkannak, és több, a járvány miatt leállított útvonal is visszatér.

A LOT közvetlen járatot indít Budapestről New Yorkba. Fotó: Budapest Airport
A LOT közvetlen járatot indít Budapestről New Yorkba. Fotó: Budapest Airport

  • A tavalyi év egyik nagy bejelentése volt, hogy a LOT lengyel légitársaság 2022 júniusától közvetlen repülőjáratát Budapest és New York között.
  • 2022 májusa és októbere között újra közlekedik az Air Canada közvetlen repülőjárata Budapest és Toronto között. 
  • Az easyJet manchesteri járata is újraindul március végétől, heti háromszor.
  • Az olaszországi Riminibe is ismét utazhatunk heti két járattal, a Ryanair jóvoltából.
  • A Wizz Air újrainduló járatai közt köszönthetjük az Abu Dzabiba, Castellon de la Planába és Szkopjébe hetente kétszer közlekedő járatait.
  • Heti 4 járattal az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Budapest-Kijev járata is visszatér.
  • Kisinyov, Moldova fővárosa heti 2 Wizz Air járattal lesz elérhető a nyári menetrendben.
  • A SunExpress heti 1 járatot indít a törökországi Izmir városába.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, új járatok indulnak március végétől Stockholm fő reptere, Arlanda (ARN) és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér (BUD) között:

A közlemény szerin a Budapest Airport további újrainduló és új járatokat köszönt majd a nyári menetrendben, tovább színesítve ezzel a magyar fővárosból közvetlenül elérhető városok listáját. Ezek bejelentése a következő hetekben várható.