<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Két nagy diszkont légitársaság is a napokban jelentette be, hogy újra nyitnak, illetve új bázist hoznak létre Stockholmban. Ez egyben azt is jelenti, hogy új járatok indulnak március végétől Stockholm fő reptere, Arlanda (ARN) és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér (BUD) között – adja hírül a magyarországi svéd nagykövetség Facebook oldala.

Március 27-től a Norwegian hetente 2 alkalommal, csütörtökönként és vasárnaponként repül majd. A Ryanair hetente 4 járatot üzemeltet a tervek szerint (hétfő, szerda, csütörtök, péntek) Arlanda és Budapest között. Low-cost repjegyeket eddig csak a Wizz Air kínált Stockholmba, de ők a várostól 100 km-re fekvő Skavsta (NYO) légi kikötőt használják, míg az új járatok a közelebbi Arlandán szállnak majd le.

A világ legnemzetközibb üzletága a légiközlekedés, még akkor is, ha belföldi utazásról van szó. A Svédországban élő magyarokat bizonyára érdekli, hogy új légitársaságot választhatnak, ha az országon belül szeretnének gyorsan nagy távolságra utazni.

Egy teljesen új légitársaság elindítása ezekben az időkben vad hazárdjátéknak tűnhet – de pontosan ezt lépte meg a közelmúltban néhány vállalkozó. Ha minden a tervek szerint halad, a Skåneflyg első gépe március 28-án száll fel a Kristianstad Österlen repülőtérről, hogy megérkezzen a Stockholm környéki Brommába.

Új járatok indulnak (Fotó: Depositphotos)Új járatok indulnak (Fotó: Depositphotos)

Kétségtelen, hogy a járvány rendkívül nehéz időket idézett elő a légi közlekedésben. Ráadásul egyre többen döntenek úgy, hogy rövid távon - környezetvédelmi okokból - inkább a vonatot vagy az autót választják. Ezzel együtt is sokan úgy vélik, a mostani üzemkezdet hazardírozásnak tűnhet. Carl-Henrik Dahlqvist, az újonnan alapított Skåneflyg vezérigazgatója azonban másként látja ezt.

"Sokan szeretnek Skåne-ban élni, de a munkahelyük Stockholmban található, ahol, bár nem oly gyakran, mint régen, személyesen is jelen kell néha lenniük. Fő célcsoportunk tehát az üzleti utazók."

Ugyanakkor, mivel a járvány csillapodik, növekszik a belföldi szabadidős élmények iránti érdeklődés, márpedig ez a régió ilyet is bőséggel kínál.

Új, belföldi vagy Skandinávián belüli kereskedelmi légitársaságok indulása errefelé nem ritka, bár a járvány miatt az utóbbi két évben legtöbbjük vagy a csőd szélén billegett, vagy bezárt. Legutóbbi próbálkozásra példa a 2019-ben alapított Northern Airlines, ők még léteznek, de az Air Gotland, amely 2020-ban indult, tavaly novemberben abbahagyta tevékenységét.

A Skåneflyg alaptőkéje mögött a környéken gyökerező és érdeklődő helyi vállalkozók csoportja áll, akik felismerték a jó légiközlekedési infrastruktúra fontosságát.

Eredetileg 2021 tavaszán kellett volna elindulnunk – mondja Carl-Henrik Dahlqvist. A jelenlegi járvány idején azonban úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a kezdést, először 2021 őszére, majd most 2022 tavaszára. Úgy gondoljuk, hogy kellően nagy a vonzáskörzetünk. És  Lundból kevesebb időbe telik autóval eljutni hozzánk, mintha valaki Lundból a malmöi repülőtérre próbálna eljutni.

Március 28-án indul a Skåneflyg premier járata, egy használt Saab 340B, 33 üléses géppel, amely a Humlan nevet kapta.

"Természetesen más úti célokat is beiktatunk a jövőben, például Gotlandba, Sälenbe és Åre-be is el tudunk képzelni járatokat. De egyelőre Skåne és a főváros légi összekapcsolására összpontosítunk – tette hozzá a vezérigazgató."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.