TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 5. 10:55
mfor.hu

A sportolásnak számos jótékony hatása van. Ahhoz azonban, hogy a számodra kitűzött célokat minél hatékonyabban érhesd el, és az egészségedet is megőrizhesd, érdemes tudni, hogy melyik a te testalkatodhoz illő mozgásforma, edzésterv.

A testalkat teszt elvégzésével számos hasznos dolgot tudhatsz meg a testedről. A Mitsportoljak.hu weboldalán kérhetsz időpontot testalkat vizsgálatra, amellyel főként genetikailag meghatározott tényezőkre világítanak rá. Ezek olyannyira fixek, hogy semmilyen edzés sem képes ezeket megváltoztatni, nem úgy, mint a fizikai paramétereket.

A testalkat vizsgálat a speciális mérőeszközöknek köszönhetően mindössze néhány percet vesz igénybe, ami alatt 24-féle testi paraméter kerül megállapításra. Sportantropometriai mérések mellett sportágválasztási tanácsadás keretében edzés- és életmód tanácsokat kaphatsz. Az adatok kielemzése után javaslatot kaphatsz az ideális sportágra, csapatsport esetén a betöltendő posztra.

Antropometriai mérések paraméterei

A méréseknek köszönhetően meghatározható a testalkat, testösszetétel, hízásra való hajlam, optimális testtömeg, erősíthetőség, biológiai fejlettség. Gyermekek esetén pedig még a várható felnőttkori magasság is.

Sportágválasztás

Hazánkban az élsportolók kiszűrésében a legismertebb szakember napjainkban Dr. Petrekanits Máté, aki már közel négy évtizede végez kutatásokat. Több százezres mérés, valamint mindezek kiértékelése után a módszere igen kifejlett, így kiválóan alkalmazható a gyermekek körében az utánpótlás kiválasztása területén.

Korábban kevésbé kifinomult szempontok alapján történt meg a sportágválasztás. Szakértői segítség és háttér nélkül elvitték a szülők egy adott egyesületbe a gyermeket az alapján, hogy éppen mit szeretne csinálni a csemete, mit sportolnak a kis barátai, mennyire népszerű az adott sport, hol található az egyesület. Illetve esetenként a szülők a gyermek által kiélhetik be nem teljesült gyermekkori vágyaikat, elképzeléseiket. A fenti felsorolás azonban sajnos nem tartalmaz ma már kulcsfontosságú szempontokat: testalkat és fizikai adottság.

A nem megfelelő sportág kiválasztása oda vezethet, hogy kamaszkorban a gyermek feladja, és nem jár el többet az edzésekre. Nem voltak ugyanis sikerélményei, ettől elment a kedve. A kudarc után pedig a legnagyobb kihívás elkezdeni egy újabb sportot.

A testalkatodnak, fizikai adottságaidnak megfelelő sportág kiválasztása után a sok befektetett munka megtérül, jönnek a sikerélmények. De ez valóban csak arra a sportágra érvényes, amelyik az ideális választás az egyén számára.

Mindegy, hogy gyermekről vagy felnőttről van szó, esetleg hobbi vagy amatőr sportolóról, a sikerélmény kulcsa az, ha a tested adottságainak megfelelő sportágat választod.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.