<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentősen kedvezőbbé tette a kormány az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást.

Kedden délután a Pénzügyminisztérium jelentős adócsökkentésről szóló közleményt adott ki. Ennek értelmében új alternatívával is számolhatnak azok, akik eddig - jellemzően mellékállásban - katáztak, viszont a módosított törvény miatt kiesnek ebből az adózási nemből. Mint ismert, a jövőben már csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja a katát, aki csak és kizárólag magánszemélyek felé bocsát ki számlát.

Noha ez meglehetősen életidegen megoldásnak tűnik, egyéni vállalkozók százezreinek okoz nehézséget, hogyan folytassa tovább a tevékenységét, meg úgy általában az életét. Egyetlen reális alternatíva számukra az átalányadózás volt, amely főállású vállalkozóként jelentős anyagi veszteséget és plusz adminisztrációs terhet jelent számukra. Nyilván vannak a katások között olyanok is, akik talán valamelyik megrendelőjüknél alkalmazásba kerülhetnek, ám ők vannak kisebbségben, hiszen sokan projektalapon dolgoztak, vagy több cégtől volt megbízásuk.

Mindenesetre azzal, hogy a kormány az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) terén változtatásokat eszközölt, a katások egy részének reális alternatívát jelenthet ez az adónem. A kormány ugyanis eltörölte a kifizető (munkaadó) által fizetendő ekhót, amivel kedvezőbb lehet a foglalkoztatás. Az ekho úgy néz ki ugyanis, hogy legalább a minimálbér után meg kell fizetni a hagyományos közterheket (szja, tb, szochó), az afeletti részre pedig csak 15 százalék ekhót kell fizetni. Adminisztrációs kötelezettség sincs és érvényesíthetők ebben az adónemben a különféle szja-kedvezmények (akár a családi adókedvezmény is).

Ide kattintva számolja ki, hogyan alakul a jövedelme az ekho adónemben!