2p

Jelentősen kedvezőbbé tette a kormány az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást.

Kedden délután a Pénzügyminisztérium jelentős adócsökkentésről szóló közleményt adott ki. Ennek értelmében új alternatívával is számolhatnak azok, akik eddig - jellemzően mellékállásban - katáztak, viszont a módosított törvény miatt kiesnek ebből az adózási nemből. Mint ismert, a jövőben már csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja a katát, aki csak és kizárólag magánszemélyek felé bocsát ki számlát.

Noha ez meglehetősen életidegen megoldásnak tűnik, egyéni vállalkozók százezreinek okoz nehézséget, hogyan folytassa tovább a tevékenységét, meg úgy általában az életét. Egyetlen reális alternatíva számukra az átalányadózás volt, amely főállású vállalkozóként jelentős anyagi veszteséget és plusz adminisztrációs terhet jelent számukra. Nyilván vannak a katások között olyanok is, akik talán valamelyik megrendelőjüknél alkalmazásba kerülhetnek, ám ők vannak kisebbségben, hiszen sokan projektalapon dolgoztak, vagy több cégtől volt megbízásuk.

Mindenesetre azzal, hogy a kormány az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) terén változtatásokat eszközölt, a katások egy részének reális alternatívát jelenthet ez az adónem. A kormány ugyanis eltörölte a kifizető (munkaadó) által fizetendő ekhót, amivel kedvezőbb lehet a foglalkoztatás. Az ekho úgy néz ki ugyanis, hogy legalább a minimálbér után meg kell fizetni a hagyományos közterheket (szja, tb, szochó), az afeletti részre pedig csak 15 százalék ekhót kell fizetni. Adminisztrációs kötelezettség sincs és érvényesíthetők ebben az adónemben a különféle szja-kedvezmények (akár a családi adókedvezmény is).

Ide kattintva számolja ki, hogyan alakul a jövedelme az ekho adónemben! 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!