TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Tovább emelkedett a forgalomban lévő készpénz átlagállománya 2018 utolsó hónapjában, s elérte a 6116,8 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Egyetlen hónap alatt, tavaly decemberben 197 milliárd forintnyi cash szabadult fel, ami a karácsonyi vásárlások előtti időszakot tekintve megszokottnak tekinthető.

A készpénzállomány csúcsdöntése alapvetően annak köszönhető, hogy a nullához közelítő betéti kamatok miatt nem érdemes megtakarításokat tartani a bankokban, legalábbis jelentős mennyiségben. Vannak, akik ehelyett állampapírokba, illetve alacsony kockázatú befektetési alapokba teszik az átmenetileg feleslegessé vált forrásaikat, noha ezek is legfeljebb csak néhány százalékponttal hoznak többet a bankbetéteknél. Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján például a forint lakossági állampapírok állománya egy év alatt több mint 200 milliárd forinttal nőtt, s 2018 november végén közel 21 900 milliárdot tett ki.

A forgalomban lévő készpénz nagy része a „párnacihában” szunnyadhat. Ennek mennyisége hivatalosan nem állapítható meg, így csak a becslésekre lehet hagyatkozni. Németh Dávid, a K&H elemzője szombat reggel az M1 aktuális csatornán úgy vélte, az otthon tartott pénzek összességében elérhetik a többezer milliárd forintot.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.