2019. január 14. 10:47
mfor.hu

Tovább emelkedett a forgalomban lévő készpénz átlagállománya 2018 utolsó hónapjában, s elérte a 6116,8 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Egyetlen hónap alatt, tavaly decemberben 197 milliárd forintnyi cash szabadult fel, ami a karácsonyi vásárlások előtti időszakot tekintve megszokottnak tekinthető.

A készpénzállomány csúcsdöntése alapvetően annak köszönhető, hogy a nullához közelítő betéti kamatok miatt nem érdemes megtakarításokat tartani a bankokban, legalábbis jelentős mennyiségben. Vannak, akik ehelyett állampapírokba, illetve alacsony kockázatú befektetési alapokba teszik az átmenetileg feleslegessé vált forrásaikat, noha ezek is legfeljebb csak néhány százalékponttal hoznak többet a bankbetéteknél. Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján például a forint lakossági állampapírok állománya egy év alatt több mint 200 milliárd forinttal nőtt, s 2018 november végén közel 21 900 milliárdot tett ki.

A forgalomban lévő készpénz nagy része a „párnacihában” szunnyadhat. Ennek mennyisége hivatalosan nem állapítható meg, így csak a becslésekre lehet hagyatkozni. Németh Dávid, a K&H elemzője szombat reggel az M1 aktuális csatornán úgy vélte, az otthon tartott pénzek összességében elérhetik a többezer milliárd forintot.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 430 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,79 százalékos induló THM-mel. Ezt a CIB Bank lakáskölcsöne követi 2,81 százalékos THM-mel és 54 305 forintos törlesztőrészlettel, utána pedig az Erste Bank lakáscélú hitele 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,36 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!