2018. szeptember 1. 09:52
mfor.hu

Miközben a magyar és az osztrák bérek köszönőviszonyban sincsenek, az autópálya használata a Lajta keleti oldalán drágább lesz.

Októbertől változik a fizetős útszakaszok árszabása, a 10 napos matrica a jelenlegi 2975 forintról 3500 forintra drágul - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. Ahogy arról az mfor.hu beszámolt, a miniszter indoklása szerint 2013 óta nem változott a díjszabás, ezért szerinte elfogadható az inflációt követő áremelés. Azt is elmondta, hogy a 10 napos - legrövidebb időre szóló - matricát főleg a külföldiek vásárolják.

Való igaz, hogy azoknak, akik rendszeresen használják az autópályákat, a 10 napos matrica helyett megéri az éves úthasználati díjat kifizetni, ami az idei évben 42 980 forint volt. Ez ugyanakkor nominálisan sem kevés pénz, ha pedig összevetjük a szomszédos Ausztria díjaival, akkor már-már vérlázító. A sógoroknál ugyanis az éves matrica ára 29 720 forint, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által üzemeltetett autopalya.hu oldal szerint.

Sokan azonban nyaralás, vagy egy-egy hosszabb út alkalmával vettek matricát. Itt októberig van egy icipici előnye Magyarországnak, akkor viszont ellépünk az osztrákoktól. Jelenleg ugyanis itthon a 10 napos matrica 2975 forint szemben a nyugati szomszédok 3070 forintjával. Ezt fogja a magyar díj ősztől überelni, amikor 3500 forintra ugrik az ár.

Nem olcsó, de legalább jó nagy lyukak vannak az M1-esen Nem olcsó, de legalább jó nagy lyukak vannak az M1-esen

Mindezzel nem lenne semmi probléma, ha a bérek tekintetében nem lenne utcahossznyi különbség. A minimálbérek összevetésének két okból sincs sok értelme, egyrészt Ausztriában nincs egységes minimálbér (helyette a iparági bérminimumokat vezették be) másrészt itthon a bruttó 138 ezer forintos bérből igen nehéz autót fenntartani, bár tény sokan próbálkoznak vele.

Az átlagkereseteket - az Eurostat adatai alapján - összevetve azt láthatjuk, hogy Magyarországon 884 euró volt (ez egyébként az idei évi erős növekedés miatt a júniusi KSH adatok szerint immár 1000 euró körül van), míg Ausztriában 2239 euróra rúg. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az üzemanyagárakban sincs különbség, akkor bármennyire is demagógnak tűnik, az autózás itthon "igazságtalanul" drágább.     

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!