2019. január 14. 16:50

A pénzügyminiszter kíváncsi arra, mi volt az oka a pénteken kirobbant nyugdíjutalási botránynak.

A nyugdíjak utalásának időpontja elvileg minden hónap 12-e, ha viszont ez a nap hétvégére esik, akkor az előző munkanapon történik az utalás. Most januárban azonban ez nem így történt, hiszen nyugdíjak késtek. A szerencsésebbek még pénteken délután megkapták a járandóságukat, sajtóhírek szerint azonban voltak olyanok is, akik nem voltak ennyire szerencsések. Arról azonban, hogy pontosan mi is történt, egyelőre nem tudni, hiszen egyetlen, a sajtóban felmerült teória sem nyert megerősítést. Így sem a technikai hiba, sem az, hogy rossz értéknappal indították volna el az utalásokat.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Mindenesetre a Magyar Államkincstár (MÁK) péntek esti közleménye szerint a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént. Erről tájékoztatotta Mesterházy Attila, MSZP-s képviselőt Varga Mihály pénzügyminiszter is írásbeli válaszában.

Varga szerint az Államkincstár a szabályoknak megfelelően a szokásos rendben készítette elő a nyugdíjak átutalását. Azonban

"A legutóbbi alkalommal, 2019. január 11-én a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfelek bankszámlákra érkező nyugdíjainak elutalása során technikai hiba lépett fel, amelyet napközben sikerült elhárítani."

A pénzügyminiszter megerősítette: az utalások a GIRO rendszerének igénybevételével történnek, és a GIRO tájékoztatása szerint az érintettek január 11-i értéknappal meg is kapták a járandóságukat.

A történet azonban ezzel nem zárul le, hiszen Varga a technikai problémák okainak feltárására vizsgálatot kezdeményezett az utalások fokozottabb biztonsága érdekében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.