2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem három forinttal kellett ugyanis többet fizetni az uniós pénzért, de szerdához képest még többet.

Mozgalmas hetet tudhat maga mögött a forint. Szerdáig erősödő tendenciát mutatott, azt követően azonban gyengülni kezdett, s a hétfőihez képest pénteken magasabban zárt.

Míg egy euróért például hétfő reggel 381,8 forintot kellett adni a hazai bankközi devizapiacon, addig szerdán kora délután már 378,6-on is lehetett üzletet kötni, a pénteki zárás viszont már jóval magasabban, 384,36 forinton következett be.

Merre gurul tovább? Fotó: Depositphotos
Merre gurul tovább? Fotó: Depositphotos

Az árfolyamlibikóka azzal magyarázható, hogy míg a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden a piaci várakozásokkal tökéletesen egyező döntést hozott - változatlanul hagyva a 13 százalékos jegybanki alapkamatot és 100 bázisponttal, 14 százalékra csökkentette a tavaly októbertől már az irányadó szerepet betöltő egynapos betéti kamatot -, addig a borzalmas második negyedéves beruházási adat (melynél gyengébbre 1995 óta csak háromszor volt példa), valamint az immár negyedik negyedéve tartó recesszió okainak részletezése elkedvetlenítette a befektetőket.

További árfolyamokért kattintson laptársunk, a Privátbankár árfolyamfigyelőjére! >>

Az már a következő hét kérdése, hogy a magyar gazdaság mostani helyzetében kedvezőként értékelhető Moody's-döntés - miszerint a nemzetközi hitelminősítő nem rontott Magyarország besorolásán, miközben arra számít, hogy hozzájutunk az uniós forrásokhoz - hatására visszaerősödik-e a forint.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!