<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az állami szerv szerint méltányosan járnak el, ha tartozás van.

A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatásáról ma megjelent sajtócikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár (MÁ) a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben - fogalmazott az állami szervezet a lapunknak küldött állásfoglalásában.

Kiemelte, hogy a program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta a kormány, ebből mindösszesen 65 esetben (0,2 százalékban) volt szükség a támogatás visszafizetésére szabálytalanságok vagy köztartozások miatt. Amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba  vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, a Kincstár felülvizsgálja a visszafizetési kötelezettséget - ígérte a Magyar Államkincstár.

A Kincstár szerint minden rendben volt. Fotó: pixabay
A Kincstár szerint minden rendben volt. Fotó: pixabay

A 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján akkor jogosult támogatásra a nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása. Ez alapján nem a támogatás megítélésekor kellett fennállnia a köztartozás mentességnek, hanem már az igénybenyújtás napján. A köztartozás mentességről az ügyfélnek a kérelem benyújtásakor kellett nyilatkoznia, és arról is, hogy az általa közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Amennyiben ebben valaki bizonytalan, akkor erről a NAV-nál lehet minden esetben tájékozódni - tanácsolta a MÁ.

Hozzátette egyúttal: amennyiben valaki úgy kap támogatást, hogy a nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd azt visszafizetni. Fontos azonban, hogy erre kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi. Erre a Kincstár a felhívás kézhezvételétől számított 14 napos határidőt biztosít. A Kincstár 2022. december 31-ig  összesen 70 milliárd forint összegben fizetett ki támogatásokat.