2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Visszaköveteli az akár 2,5 milliós támogatást a Magyar Államkincstár attól, akinek köztartozása volt a megítélés idején.

A Telex több olvasójának példáját bemutatva írta meg, hogy a Magyar Államkincstár akár néhány tízezer forintos köztartozásokra hivatkozva is visszakövetelheti a nagycsaládosoknak nyújtott, akár 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást, amelyre tavaly december 31-éig lehetett pályázni.

Mint írják, a támogatási szerződésben volt egy olyan pont, amelyben az igénylőnek a köztartozás-mentességről kellett nyilatkozni, ám azt, hogy ez valóban teljesült-e, csak egy későbbi, 2021. szeptember végén életbe lépett rendeletmódosítás alapján kezdte valóban ellenőrizni az Államkincstár. Aki korábban igényelt támogatást, azzal viszont előfordulhatott, hogy volt valamilyen köztartozása, és ennek ellenére megkapta a támogatást.

Így járt a Telex egyik olvasója is, aki ugyan később rendezte a tartozását, most azonban felszólították a jogosulatlanul kapott támogatás visszafizetésére. A határozat szerint ezt a felszólítást nem lehet visszavonni, de keresetet be lehet nyújtani a döntéssel szemben, valamint részletfizetést, illetve egyéves fizetési halasztást is lehet kérni.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a támogatás feltétele volt az is, hogy az így vásárolt autókra három éves elidegenítési záradék is van, tehát a most bajba került tulajdonosok eladni sem tudják azokat, hogy az így kapott pénzből fizessék esetleg vissza a támogatást. A záradékot ugyanis csak a jogosulatlannak ítélt összeg visszafizetése után oldja fel az Államkincstár.

A Telex megérdezte az Államkincstárt arról, hogy hány támogatottról derült ki, hogy volt köztartozása a támogatás megítélésének idején, és hogy van-e bármilyen esély a visszafizetésen kívül a helyzet rendezésére, de eddig nem kaptak választ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!