3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az MNB-elnökön kívül az egész építésgazdasági szakma sürgette, hogy hosszabbítsák meg az 5 százalékos lakásáfát. De nem annyira, mint amiről ma reggel a miniszterelnök beszélt. Jegyzet. 

Jegyezzük fel a kéménybe! Orbán Viktor most az egyszer figyelembe vette a vele szimpatizáló és az őt bíráló szakértők véleményét, sőt még Matolcsy György jegybankelnök álláspontját is, aki tavaszi javaslat-csomagjának a középontjába állította a lakáspiaci ösztönzők fejlesztését. A kormányfő nagy kegyesen meghajlik és két évvel meghosszabbítja az új építésű lakások 5 százalékos áfáját. Okos felismerés, csak így tovább! 

A milliárdos Rahimkulov család cége által tervezett budapesti Láng negyed. Fotó: Paulinyi&Partners)
A milliárdos Rahimkulov család cége által tervezett budapesti Láng negyed. Fotó: Paulinyi&Partners)

Ma reggel szokásos rádiós megszólalásában, két háborúzós mondata között, belengette ezt és még további hasonló lépéseket is ígért. Vélhetően már előző nap letették az asztalára a friss makrogazdasági számokat, amik nem lassulást, hanem recessziót jeleznek előre.

Lakásfronton különösen rossz a helyzet, a fejlesztők úgy behúzták a féket az elmúlt hónapokban, hogy az a piac kiszáradásával fenyeget, s a szűkülő kínálat miatt tovább emelkedhetnek a már most is hiper magas árak. Kicsit nőtt a magánépítékezések, értsd családi házépítések, aránya, de az építtetők mozgástere egyre kisebb: még mindig drágul az alapanyag, a munkaerő és már a hitelek is, miközben az állami támogatások egy jelentős részét felemészti az általános infláció.

Az is aggaszthatta, hogy nem képes megálljt parancsolni az építőipari áraknak, hiába küldött kommandókat a kereskedőkre és korlátázta az exportot. A kedvezményes áfa tovább gördítésével viszont csillapíthatja a bajokat, a nagyobb társasházi beruházásokat indító fejlesztők és persze az ikerházakat felhúzó vállalkozók is haladékot kaptak: belevághatnak újabb projektekbe, ha 2022 december vége helyett (ez a határidő jelenleg) 2024 végéig megszerzik az építési engedélyt vagy megteszik az egyszeri bejelentést. 

Nagyon reméljük, hogy nem lesz visszakozás. A kedvezményes lakásáfa ugyanis csak pár évet élt, majd halálra ítélték, nem régen pedig Novák Katalin, még előző, "családügyi miniszteri mezében" ismét visszahozta, de csak idén december végéig. Ezzel teljesen felkavarta a szakmát és bizonytalanságba taszíttott minden érintettet. Ezt a hullámvasutat ez a kormány produkálta, nem lehet hátra mutogatni.

Orbán Viktor, aki bevállalósnak akar látszani, most elég nyuszi módon csupán két évre kötelezte el magát, holott egy valóban karakán ember szépen leült volna a szakmával, sok baráti és ellenzéki kamera és mikrofon előtt, és kötött volna egy 10 évre szóló alkut, amiben lefektetik a szabályokat és megígérik, hogy ehhez tartják magukat. Naivitás ilyet kérni ilyen viharos időkben egy kormányfőtől? Ugyan! A szomszédos laborországban ez évtizedek óta mindennapos gyakorlat. Sokkal kiszámíthatóbb így minden az összes érintettnek. Ez a gondolkodás beépült a gyakorlatba. Csak merni kellene lemásolni. Nem fájna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!