3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alig másfél éve a költségvetés bevételeinek növelése céljából az Orbán-kormány közellenségnek kiáltotta ki a katásokat. Várhatóan 2025-től hozzájuk hasonlóan kedvezményesen adózhatnak az egyéni vállalkozók. Nem szabad megengedni, hogy a történelem megismételje önmagát! Jegyzet.

A politikai kommunikációnak egyik alapeleme az ellenfél-/ellenséggyártás, társadalmi csoportok szembeállítása. Titka, hogy az ezt alkalmazó erőnek a nagyobb társadalmi támogatottságot élvező csoportot kell támogatnia a kisebbikkel szemben, így tud belőle politikai tőkét kovácsolni. Széles irodalma van ennek a társadalomtudományok különböző diszciplínáiban, nem részletezem.

Ezt az ellenségkép-gyártást nem a Fidesz-kormány kezdte, de csúcsra ő járatta. 2010-es kormányra kerülése óta folyamatosan ezt teszi, volt már itt ellenség az IMF, a bankok, a multik, a migránsok, a civil (vagy álcivil) szervezetek.

Na, és persze a katások.

E bevezetőt azért tartottam fontosnak leírni, mert a 2025-ös évtől az egyéni vállalkozók adózása radikálisan megváltozik. Mint azt lapunk megírta, a jelenlegi, meglehetősen bonyolult adózási szabályok helyére egy jóval kevesebb adminisztrációt igénylő, egyben kedvezőbb adózási forma lép, ha arra az Országgyűlés is áldását adja. Cikkünkben arra is rámutattunk, a leendő módszer sokban hasonlít a 2022 derekán szétcincált katához.

Az új formát a kabinet nem is titkoltan „nyomja”, így például az újonnan egyéni vállalkozóvá válókat a szociális hozzájárulási adóból kedvezményekkel csábítja, ezt pedig a törvényjavaslat indokolása explicite „a magánszemélyek egyéni vállalkozóvá válását ösztönző kedvezménynek” nevezi. Emlékezzünk csak vissza! A katatörvény 2012-es bevezetését követően a kormány mekkora hype-ot tolt ennek a valóban söralátét egyszerűségű és kedvező adózási formának! Olyannyira, hogy az adóhatóság a 2015-ös évkönyvében ki is emeli, a szervezet életében abban az évben különösen nagy hangsúlyt kapott a kata (és a kiva) népszerűsítése.

Azonban az Orbán-kormány nem teljesen saját jószívűségéből vezetne be ilyen drasztikus könnyítést az egyéni vállalkozók esetében. A törvényjavaslat általános indokolásában ugyanis az olvasható, ezt a kedvező adózási formát hazánk a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (RRF program) vállalta.

És akkor csak megszólal bennem a kisördög.

Orbán Viktor propagandagépezete a saját maga által kitalált, népszerűsített katát alkalmazó adózókat en bloc adócsalással vádolta meg.

A katát az Orbán-kormány találta ki, és ugyanez a kabinet gyártott közellenséget az ezt alkalmazókból is. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
A katát az Orbán-kormány találta ki, és ugyanez a kabinet gyártott közellenséget az ezt alkalmazókból is. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az ellenségkép felvázolásában élen járt Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke, de magától Orbán Viktortól is megkapták az ívet egy reggeli rádiós alákérdezés alkalmával. Megint más kérdés, hogy közérdekű adatigénylésünk után az adóhatóságtól kapott adatokból megállapítottuk, hazugság volt az a kormánypropaganda, hogy a katások tömegesen csalták volna el az adót.

De vissza az egyéni vállalkozókhoz! Ha az Orbán-kormány a saját politikai/gazdasági termékét, a katát is odadobta jó pár milliárd forintnyi költségvetési bevételért, akkor vajon a „rohadtbrüsszel” kedvéért, az RRF programban vállalt, egyszerűsített egyéni vállalkozással vajon nem tenné meg?

Attól tartok, mihelyt megérkeznek a most még visszatartott uniós források, azonnal elkezdődhet a hergelés.

Na, kedves Orbán Viktor! Ez az, ami az eszébe ne jusson: ne próbálja meg őket is közellenségé tenni, bármennyire is kellenének a bevételek a költségvetésnek!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!