6p

Radikálisan átalakul az egyéni vállalkozók adózása 2025-től. Egyszerűbb lesz a tb-bevallás, éves elszámolású lesz a szocho, megszűnnek a kedvezmények, ezzel párhuzamosabban egy alacsonyabb, úgynevezett diktált járulékalap lép hatályba. A kezdő egyéni vállalkozók szochokedvezményre is jogosultak lesznek.

Jelentősen új adózási szabályokra számíthatnak az egyéni vállalkozók, de csak 2025-től. Az elmúlt héten benyújtott adótörvény-javaslatok között – a korábbi tervezeten túl – ez egy drasztikus átalakítás, amiből úgy tűnik, mintha a kormányzat belátta volna, a kisadózók tételes átalányadózásának (kata) beszántása, az innen kiszorulók adminisztratív terhelésének növelése elhibázott lépés volt.

Nagyon fontos változás, hogy az eddig költségszámlákat gyűjtögető (és elszámoló) egyéni vállalkozóknál megszűnik a „vállalkozói kivét” fogalma. Az adózási formát 2024-ben vállalkozói jövedelem szerinti adózásnak, 2025-től pedig tételes költségelszámolásnak fogják nevezni. Ezzel egy időben megszűnnek az ehhez kapcsolódó adókedvezmények, mint például a foglalkoztatási kedvezmény, kisvállalkozói kedvezmény.

A NAV számol helyettük is!

Ennél sokkal fontosabb és átfogóbb lesz az egyéni vállalkozók adózása a szociális hozzájárulási adó (szocho) és a társadalombiztosítási járulék (tb) tekintetében. Ennek két legfontosabb eleme, hogy

  • a szocho – a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan – éves elszámolású, de negyedéves előlegfizetésű adó lesz,
  • a tb-t az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján kiszámítja, és minden negyedév végén havi bontásban – a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan – bevallástervezetet készít az egyéni vállalkozónak.

Megszűnnek az úgynevezett „harmincadolós” szabályok is. Míg jelenleg az egyéni vállalkozónak arányosítania kellett a különféle adókat attól függően, hogy az adott hónapból hány napig volt érintett egy-egy speciális szabályban (például vállalkozói tevékenység szüneteletetése vagy egyéni vállalkozás mellett végzett főállás miatt), addig 2025-től ez valóban pofonegyszerűvé válik: a tárgyhónap első napján érvényes állapot fog számítani.

Az adóhatóság segít: készíteni fog egy bevallástervezetet az egyéni vállalkozóknak is. Fotó: Facebook / Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Az adóhatóság segít: készíteni fog egy bevallástervezetet az egyéni vállalkozóknak is. Fotó: Facebook / Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Járulékok: se 112,5 százalék, se garantált bérminimum

Amik azonban az egyéni vállalkozó pénztárcáját érintik, azok a következő intézkedések:

  • megszűnik a „112,5 százalékos” szabály, azaz az egyéni vállalkozó szochoalapja ezentúl a vállalkozó jövedelem, de legalább a minimálbér lesz,
  • megszűnik a különbségtétel a minimálbér és a garantált bérminimum (közismert nevén diplomás minimálbér) között, azaz az egyéni vállalkozónak nem kell majd jeleznie, hogy tevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel,
  • az egyéni vállalkozó tb-alapja a minimálbér lesz; ez alól kivétel a másodfoglalkozású, azaz heti 36 órát meghaladó munkaviszony vagy nappali tagozatos tanulmányok mellett egyéni vállalkozást végző adózó, akinek a járulékalapja a minimálbér 30 százalékára fog rúgni.

Ez az úgynevezett diktált járulékalap bizony nagyon hasonló a katához, amelynek 50 ezer, illetve 25 ezer forintos havi tétele eme adózási forma bevezetéskor épp a minimálbér járulékának felelt meg. További hasonlóság a katával, hogy az egyéni vállalkozónak 2025-től lehetősége lesz a magasabb társadalombiztosítási ellátások érdekében a minimálbérnél magasabb járulékalap után közterhet fizetni. Ebben az esetben természetesen a szocho alapjának minimuma is ez a magasabb járulékalap lesz.

Tizennégy hónap múlva tehát az eddigi bonyolult, ráadásul az átalányadózók számára előírt göngyölítéses eljárást egy jóval egyszerűbb, az adóhatóság által is segített adózási módszer fogja felváltani. A most (és 2024-ben is) érvényes módszerről itt írtunk részletesen:

Legyen ön is egyéni vállalkozó!

Mint emlékezetes, a katát a kormányzat bevezetése után évekig promózta, arra biztatva az adózókat, lépjenek át ebbe a valóban „söralátét” egyszerűségű adózási formába. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2015-ös évkönyvében például ez olvasható:

„Nagy hangsúlyt kaptak továbbá a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó adónemek népszerűsítésével kapcsolatos feladatok. Ennek keretében a NAV honlapjára összehasonlító példákat is tartalmazó tájékoztatók kerültek ki annak bemutatására, hogy milyen előnyökkel jár a kata/kiva alanyiság választása a többi adózási módhoz képest. Ezen túlmenően a tájékoztatási szakterület több mint 151 ezer kata és 77 ezer kiva tájékoztatót küldött ki az érintett adózók részére figyelemfelhívás céljából azok elektronikus tárhelyére.”

Hasonlót látunk a mostani adótörvény-tervezetben is, a kormányzat elképzelései szerint a tevékenységét kezdő egyéni vállalkozó a tevékenység első éveiben kedvezményre lesz jogosult. Hogy a tervezett könnyítés valóban az egyéni vállalkozás irányába kívánja terelni az adózókat, az az indítvány e szakaszhoz fűzött indokolásában jelenik meg, ezt ugyanis a jogalkotó „a magánszemélyek egyéni vállalkozóvá válását ösztönző kedvezménynek” nevezi. (Az indokolás tévesen 2024. január 1-jét írja a kedvezmény életbe lépésének, ám a normaszövegben a hatályba lépő rendelkezések között az áll, ez a szakasz szintén 2025-től hatályos.) Az lesz jogosult erre a kedvezményre, aki korábban még nem rendelkezett egyéni vállalkozói jogállással. A kedvezmény az egyéni vállalkozót sújtó szochóból vehető majd igénybe, annak mértéke pedig

az adóalap (de legfeljebb a minimálbér) alapján számított 13 százalékos szocho teljes összege a tevékenység megkezdésének évében és az azt követő évben, majd annak fele a tevékenység megkezdését követő második naptári évben.

Joggal merül fel a kérdés: a 2025 előtt kezdő egyéni vállalkozók is érvényesíthetik ezt a kedvezményt? Bár az indítvány explicite nem mondja ki, de úgy tűnik, sajnos nem. A rendelkezések között ugyanis szerepel egy olyan kitétel, mely szerint a NAV a kedvezményre jogosító igazolást a bejelentkezést követő hónap 10-éig állítja ki az egyéni vállalkozó részére. Mivel ez a bekezdés is csak 2025-től lesz hatályos, így ebből az következik, hogy csak a 2025-től egyéni vállalkozóvá váló adózók lesznek jogosultak a szochokedvezményre.

Hogy azután a kormányzat néhány év múlva nem kiáltja-e ki a katásokhoz hasonló közellenségnek az egyéni vállalkozókat is, azt egyelőre nem tudni.

Az adótörvénycsomag tervezett változásairól korábban itt írtunk:

A csomagnak a hatásairól az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó cég is véleményt nyilvánított, melyet itt olvashatnak:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!